Rospotrebnadzor este dispusă să aplice restricţii la livrările de vinuri din Moldova

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Autoritatea Rospotrebnadzor este dispusă să aplice, în timpul apropiat, restricţii la livrările de vinuri din Moldova din cauza neregulilor depistate, a declarat pentru agenţia Interfax şeful instituţiei, Ghenadi Onişcenco, medic principal sanitar de stat al Federaţiei Ruse. Potrivit "Infotag", funcţionarul a spus că îşi confirmă îngrijorările, în pofida dinamicii pozitive a creşterii livrărilor.

"În timpul apropiat vor fi întreprinse măsuri de restricţionare a livrărilor dacă autorităţile moldoveneşti nu vor manifesta interesul pentru crearea unor condiţii civilizate pentru intrările de produse moldoveneşti pe piaţa rusă. Rospotrebnadzor a iniţiat consultări directe cu business-ul moldovenesc, pentru ca această revenire (la embargoul din anii 2006-2007 - n.r.) să nu devină realitate", a declarat Onişcenco.

Responsabilul a amintit că în prezent 44 de întreprinderi moldoveneşti au dreptul de livrare a produselor vinicole în Federaţia Rusă, dar numai 20 dintre acestea fac exporturi.

Luni Rospotrebnadzor acuzase Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova că nu întreprinde măsuri pentru crearea sistemului naţional de control al calităţii produselor - o condiţie de principiu pentru revenirea produselor moldoveneşti pe piaţa rusă. Afirmaţia a avut ca pretext faptul că din cele circa 3,5 mii loturi de produse vinicole moldoveneşti, livrate în Rusia de la începutul acestui an, doar 0,43% au fost exportate conform protocoalelor de cercetări de la Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Produselor Alcoolice al Republicii Moldova.

"Lipsa în R.Moldova a unui sistem eficient de control al calităţii este un factor care frânează normalizarea accesului produselor moldoveneşti pe piaţa rusă", constată Rospotrebnadzor, avertizând că este nevoit, în asemenea cazuri, să analizeze problema privind "revenirea la practica verificată de cooperare directă cu asociaţiile de producători şi furnizori de produse".

Ministerul Agriculturii de la Chişinău consideră neîntemeiate acuzaţiile Rospotrebnadzor-ului privind controlul necorespunzător al calităţii vinului. Într-o declaraţie a ministerului se spune că pe parcursul ultimilor ani, acesta "a întreprins un şir de măsuri în vederea perfecţionării mecanismului de control al calităţii produselor vinicole".

În opinia autorităţii, o dovadă elocventă asupra intensificării controlului naţional este că "pe parcursul anului curent 29 de întreprinderi vinicole şi-au exportat produsele pe piaţa rusă, atingând un nivel de vânzări de peste 23 mil.euro" şi "în această perioadă nu a parvenit niciun semnal din partea Serviciului Rospotrebnadzor privind ofensivitatea produselor vinicole din Moldova".

Ministrul Vasile Bumacov a anunţat intenţia de a efectua până la sfârşitul lunii august o vizită la Moscova, pentru a discuta despre problemele promovării vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă. Ministrul se află în concediu până pe 20 august. O serie de experţi moldoveni relevă faptul că reacţia lui Onişcenco referitor la vinurile moldoveneşti survine după ce Moldova nu s-a solidarizat cu concluzia Rospotrebnadzor-ului privind pericolul bomboanelor ucrainene Roshen.

Până în anul 2006, vinurile moldoveneşti deţineau o cotă de peste 60% pe piaţa rusă. După ce Rospotrebnadzor a aplicat embargo la importurile cu acestea, în anii 2006-2007, sub pretextul calităţii necorespunzătoare, Moldova a reuşit să recupereze doar 10% din piaţa Federaţiei Ruse. Din cauza obstacolelor impuse de Rospotrebnadzor, mulţi vinificatori moldoveni au renunţat la exporturile către Rusia, reorientându-le spre alte destinaţii.

Totuşi, Rusia rămâne cel mai mare consumator de vinuri moldoveneşti, cu o cotă de aproape o treime în totalul exporturilor moldoveneşti. Din totalul exporturilor de produse alcoolice din trimestrul I, în valoare de $56,99 mil, Rusiei i-au revenit $17,04 mil. Datele autorităţii Rospotrebnadzor arată că de la începutul acestui an, Moldova a exportat în Rusia 2 752 de loturi de vin, 278 de loturi de divin, 336 de loturi de vinuri brute într-o cantitate totală de 21 713 730,8 litri. Conform rezultatelor cercetărilor efectuate în laboratoarele Rospotrebnadzor-ului, toate produsele au îndeplinit normele de igienă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe