Serviciul federal sanitar rus nu este mulţumit de activitatea Ministerului Agriculturii din Molodva

Îmbuteliere de vinuri.
Îmbuteliere de vinuri. (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare nu întreprinde măsuri în vederea creării unui sistem naţional de control al calităţii produselor, ceea ce a fost o condiţie principială pentru revenirea producţiei moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse - consideră Serviciul federal sanitar rus (Rospotrebnadzor). În comunicatul emis, instituţia îşi exprimă regretul în legătură cu lipsa "unei dinamici pozitive în ceea ce priveşte volumul producţiei testat la Centrul Naţional de Verificare a Calităţii Producţiei Alcoolice din RM".

Potrivit datelor prezentate de Rospotrebnadzor, de la începutul anului, în Federaţia Rusă s-a importat din Moldova 2 752 partide de vin, 278 de partide de coniac, 336 loturi de vin în vrac în volum total de 21 713 730,8 de litri, scrie ”Infotag”.

Totodată, potrivit datelor protocolare - doar 0,43% din numărul total de loturi a fost testat la Centru. În rezultatul analizelor efectuate în laboratoarele Rospotrebnadzor, marfa a corespuns normelor.

"Lipsa în RM a unui sistem eficient de control al calităţii reprezintă un factor de descurajare în ceea ce priveşte normalizarea accesului producţiei moldoveneşti pe piaţa Rusiei", remarcă Serviciul federal sanitar rus.

Rospotrebnadzor avertizează că, în asemenea condiţii, va fi nevoit să "revadă revenirea la practica, testată deja, de interacţiune directă cu asociaţiile şi uniunile de producători şi furnizori de produse".

În primul trimestru al anului curent, Moldova a livrat peste hotare producţie alcoolică în sumă de $56,99 mln., cu 47,8 % mai mult decât acum un an. Aproape o treime din exporturi au fost realizate în Rusia - $17,04 mln. (+16,2%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe