Australia renunţă la un vaccin anti-COVID după ce testarea dă rezultate fals pozitive pentru virusul de HIV
alte articole
Australia a renunţat la dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului Wuhan, fabricat de companii australiene, intern, după ce participanţii la studiile clinice au început să dea rezultate fals pozitive atunci când au fost testaţi de... HIV.
Vaccinul, creat de Universitatea din Queensland (UQ) şi firma de biotehnologie CSL, a declanşat un răspuns imun „robust” la SARS-CoV-2 - termenul "sintetic" pentru virusul Wuhan - în studiile de fază 1, dar a generat unele complicaţii care implică un alt virus periculos. Anticorpii care protejau participanţii de o infecţie cu virus Wuhan conduceau, de asemenea, la teste fals pozitive de HIV.
Deşi niciun participant la proces nu a contractat HIV, ministrul australian al Sănătăţii, Greg Hunt, a recunoscut că efectul secundar bizar interferează cu testarea pentru HIV.
Pentru HIV, care cauzează boala numită SIDA, nu se cunoaşte un remediu pentru virus, deşi acesta a fost descoperit în anii '80, HIV atacă sistemul imunitar, iar dacă este lăsat netratat poate duce la dărâmarea completă a sistemului imunitar şi apariţia SIDA.
Potrivit dezvoltatorilor vaccinului, rezolvarea problemei ar putea dura un an.
Problemele de testare au determinat compania CSL şi guvernul australian să anuleze etapele 2 şi 3 ale testării.
Prim-ministrul australian Scott Morrison a afirmat că medicamentul va fi depozitat pe termen nelimitat şi „nu va mai face parte din planul de vaccinare al Australiei”.
Guvernul plănuise să achiziţioneze 51 de milioane de doze de vaccin ca parte a unui program de inoculare în masă care va începe la mijlocul anului 2021.
În schimb, echipa UQ-CSL va produce 20 de milioane de doze din vaccinul creat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca, pe lângă cele 30 de milioane de doze pe care le produce deja.
De asemenea, Australia a încheiat un acord pentru 10 milioane de doze de vaccin Pfizer / BioNTech, care se aşteaptă să primească aprobarea autorităţii australiene de reglementare a medicamentelor până la începutul anului viitor.
Guvernele şi firmele farmaceutice din întreaga lume s-au străduit să producă un vaccin eficient Covid-19, generând temeri legate de siguranţă cauzate de proiectele de dezvoltare în grabă. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din SUA, Food and Drug Administration, a dezvăluit recent că patru persoane cărora li s-a administrat vaccinul Pfizer / BioNTech au prezentat paralizie facială temporară, deşi FDA a spus că nu există dovezi care să lege problemele de sănătate de vaccin.