China cumpără 100 de milioane de doze de vaccin de la BioNTech
alte articole
Shanghai Fosun Pharmaceutical, un grup farmaceutic chinez, a anunţat miercuri că a încheiat un acord cu firma germană BioNTech pentru achiziţionarea a 100 de milioane de doze de vaccin împotriva virusului Wuhan, pe care compania l-a dezvoltat împreună cu Pfizer, şi care este primul vaccin aprobat pentru utilizare în Statele Unite.
Shanghai Fosun este co-proprietar al Sinopharm Group alături de guvernul Chinei şi - în mod bizar - este o companie care îşi dezvoltă propriul vaccin împotriva virusului Wuhan.
Varianta oficială aruncată în spaţiul public chinez şi internaţional de propaganda regimului comunist este că vaccinul Sinopharm are o eficienţă de 86%, o rată semnificativ mai mică decât opţiunea Pfizer. Pfizer şi BioNTech au raportat că vaccinul lor testat este eficient în 95% dintre cazuri în oprirea infecţiilor cu virus Wuhan.
Importul în masă a unui vaccin dezvoltat de o companie americană sugerează că statul chinez nu este încrezător că opţiunile sale - pe lângă Sinopharm, compania chineză Sinovac, a cărei variantă de vaccin este testată în prezent în Brazilia - vor avea o calitate satisfăcătoare sau vor fi produse suficient de rapid pentru a inocula întreaga ţară.
Agenţia americană care aprobă folosirea medicamentelor, FDA, a emis săptămâna trecută o autorizaţie de utilizare de urgenţă pentru vaccinul Pfizer / BioNTech, permiţând administrarea acestuia în America. Canada şi Regatul Unit au aprobat, de asemenea, vaccinul. Este primul vaccin pentru virus Wuhan aprobat pentru Statele Unite.
Shanghai Fosun Pharmaceutical Group a anunţat, miercuri, că a încheiat un acord direct cu BioNTech pentru achiziţionarea a 100 de milioane de doze de vaccin - număr suficient pentru 50 de milioane de oameni -, deoarece vaccinul necesită un rapel, cu alte cuvinte două doze. Produsele BioNTec, care ar începe să ajungă în China în 2021, ar urma să se producă în Germania, nu în SUA, având în vedere acordul direct cu BioNTech.
Shanghai Fosun a fost de acord să plătească 152 milioane USD pentru primele 50 de milioane de doze şi ar urma să plătească a doua jumătate după ce primeşte autorizaţia de utilizare a acestuia de la Partidul Comunist aflat la guvernare. Compania chineză a insistat să descrie achiziţia ca fiind de „cel puţin” 100 de milioane de doze, lăsând deschisă posibilitatea achiziţionării mai multor doze.
O filială Sinopharm a anunţat duminică faptul că se aşteaptă să producă 1 miliard de doze de vaccin, disponibile publicului până la sfârşitul lunii decembrie, până în 2021. Sinopharm, o companie afiliată cu Shanghai Fosun, şi-a testat vaccinul - oficial cel puţin - pe 1 milion de persoane din China începând din noiembrie, a anunţat compania în luna respectivă.
„În ceea ce priveşte utilizarea de urgenţă, vaccinurile au fost aplicate la aproape un milion de persoane şi nu a existat niciun caz de eveniment advers grav. Recipienţii au avut doar simptome uşoare”, a comunicat preşedintele companiei, Liu Jingzhen, unei publicaţii chineze.
Cu toate acestea, procesul de testare al medicamentelor este deseori ocultat de secretomania regimului comunist, iar datele publicate sunt, de obicei, necredibile.
În urma ştirilor despre tranzacţia perfectată de Shanghai Fosun, companiile media chineze de stat au publicat articole conform cărora guvernele provinciale din China au încheiat acorduri cu filiala Sinopharm a grupului Shanghai Fosun şi cu principalul său concurent, Sinovac, pentru a se asigura că cetăţenii chinezi vor trebui să plătească doar 30,57 USD pe doza de vaccin.
Pfizer a anunţat recent, iar presa de stat chineză a notat şi ea, că vaccinul său mai eficient ar costa 20 USD pe doză.