Vaccin al Universităţii Oxford combate infecţia COVID-19

. (pixabay.com)
Jack Phillips
21.07.2020

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford au dezvăluit că au dezvoltat un vaccin pentru virusul Wuhan care a dat semne de succes, potrivit rezultatelor unui studiu clinic publicat luni.

Studiul, publicat în jurnalul medical The Lancet, nu a dezvăluit dacă vaccinul ar preveni infecţia cu coronavirus. Cercetătorii încă încearcă să stabilească acest lucru, au declarat ei.

Participanţii care au primit vaccinul au avut reacţii, potrivit Universităţii Oxford, iar acestea „au fost cele mai puternice după o doză de rapel, 100% din sângele participanţilor având activitate de neutralizare” împotriva virusului. Ei au spus că următorul pas este de a determina dacă vaccinul poate preveni infecţia în întregime.

„Am văzut cel mai puternic răspuns imun la cei 10 participanţi care au primit două doze de vaccin, indicând că aceasta ar putea fi o strategie bună pentru vaccinare”, a declarat Andrew Pollard, de la grupul de cercetare din Oxford, în comunicatul emis.

Potrivit studiului, jumătate din peste 1.000 de voluntari au primit vaccinul propus, iar jumătate au primit un vaccin pentru meningită. Vaccinul propus pentru COVID-19, numit AZD-1222, a provocat mai multe efecte secundare mai mici decât cel pentru meningită, însă autorii studiului au declarat că acetaminofenul sau paracetamolul au ameliorat efectele medicamentului, potrivit The Lancet.

Vaccinul este produs de gigantul farmaceutic Astra Zeneca.

Autorii studiului au sugerat că vaccinul trebuie testat acum la adulţii mai în vârstă, care au sistem imunitar mai slab şi sunt consideraţi în special vulnerabili la virusul Wuhan.

Astra Zeneca a afirmat că a semnat acorduri cu guvernele din întreaga lume pentru a furniza vaccinul în cazul în care se dovedeşte eficient şi obţine aprobarea de reglementare. Compania a afirmat că nu va căuta să profite de vaccin în timpul pandemiei.

Noul studiu a inclus 1.077 adulţi sănătoşi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani, fără istoric de COVID-19.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor