Marea Britanie acuză Rusia de spionaj cibernetic pe model chinez şi încercarea de furt a unor cercetări legate de vaccinul anti-Covid

hacker
hacker

Pe măsură ce temerile legate de interferenţa rusă în campaniile electorale occidentale se intensifică în urma uimitorului atac asupra platformei Twitter de ieri, Marea Britanie tocmai escaladează tensiunile şi neîncrederea publicând o nouă lucrare care acuză Rusia că ar fi încercat să fure cercetările britanice cu privire la un vaccin împotriva COVID-19.

Rusia este una dintre ţările cele mai dur lovite de pandemia de virus Wuhan, în ciuda statisticilor oficiale care au stârnit controverse şi critici privitoare la gravitatea reală.

În raport, centrul de securitate cibernetică al Marii Britanii, NCSC, a concluzionat că grupul APT29, cunoscut şi sub numele de „ducii” sau „Cozy Bear” face parte, cu siguranţă, din serviciile de informaţii ruse.

Evaluarea Marii Britanii este susţinută de agenţia canadiană de securitate a comunicaţiilor, agenţia americană de Securitate a Infrastructurii şi de Securitate Cibernetică şi NSA. „Activitatea rău intenţionată” a grupului continuă, vizând preponderent ţinte guvernamentale, diplomatice, think-tank-uri, centre de asistenţă medicală şi energie pentru a fura proprietate intelectuală valoroasă.

Directorul de operaţiuni al NCSC, Paul Chichester, a declarat:

Condamnăm aceste atacuri răuvoitoare îndreptate împotriva celor care lucrează vital pentru combaterea pandemiei coronavirusului.

„Lucrând cu aliaţii noştri, NCSC se angajează să protejeze activele noastre cele mai critice, iar prioritatea noastră în acest moment este să protejăm sectorul sănătăţii.

Solicitam organizaţiilor să se familiarizeze cu sfaturile pe care le-am publicat pentru a ajuta la securitatea reţelelor lor.

NCSC a avertizat anterior că grupurile APT au vizat organizaţiile implicate atât în ​​răspunsurile naţionale, cât şi pe cele internaţionale - de luptă împotriva virusului Wuhan.

Iarnă trecută, Secretarul britanic de externe, Dominic Raab, i-a acuzat pe hackerii ruşi că încearcă să intervină în alegerile generale prin amplificarea scandalului privitor la un dosar achiziţionat ilegal de NHS, pe care Partidul Laburist a pus mâna în timpul campaniei electorale şi l-a folosit pentru a împiedica privatizarea sistemului britanic de sănătate de catre conservatori.