"Vă daţi seama că stârniţi panică în populaţie când vorbiţi de posibilitatea de a intra în război cu Rusia?" - Călin Georgescu, momente tensionate cu presa
Fostul candidat la prezidenţiale Călin Georgescu a ieşit duminică în faţa secţiei de votare din Mogoşoaia, în semn de protest faţă de decizia Curţii Constituţionale de anulare a alegerilor. Momentul le-a oferit jurnaliştilor un prilej rar - să discute, faţă în faţă, cu controversatul politician care până acum nu ieşise în conferinţă de presă la care să ia şi întrebări în mod direct.
Atmosfera a fost tensionată. Jurnaliştii l-au bombardat cu întrebări incomode pe candidatul-surpriză care ajunsese în finala prezidenţială până să fie anulate alegerile.
Redăm mai jos o parte în discuţie:
Călin Georgescu: Eu am să vă spun câteva lucruri şi după aceea puteţi să mă întrebaţi, da? Bună dimineaţa tuturor! Astăzi este ziua Constituţiei. Am venit doar cu flori şi cu rugăciune, pentru că este trist să constatăm că au fost anulate valorile fundamentale ale poporului român în acest document de cea mai importantă valoare, şi anume dreptul la democraţie şi dreptul la vot necondiţionat. Astăzi este ziua Constituţiei şi nu mai este nimic constituţional în România.
Totuşi sunt aici în numele democraţiei şi am să fiu mereu. Este doar un simbol. Nu chem pe nimeni să facă nimic. Este pur şi simplu un moment de reculegere. În acelaşi timp, astăzi, aşa cum ştiţi, trebuia să fie turul doi al alegerilor prezidenţiale. Acest vot a fost anulat şi, practic, anulând democraţia, ni se anulează însăşi libertatea noastră.
Vom continua în acelaşi mod paşnic, în acelaşi mod democratic, pentru a ne recâştiga din nou ceea ce am câştigat cu trudă şi cu jertfă în decembrie 1989 şi în toţi aceşti 35 de ani. Vă mulţumesc şi aştept întrebările dumneavoastră.
Reporter: Biserica Ortodoxă Română a emis un comunicat în care a îndemnat credincioşii să nu iasă să protesteze împotriva deciziei CCR. Ceea ce faceţi dvs. contravine sau nu contravine comunicatului dat de BOR?
Călin Georgescu: Nu contravine. Eu am spus că sunt aici într-un mod paşnic. Chem pe toată lumea doar la acest mod paşnic. Este un moment de reculegere, aşa cum v-am precizat mai devreme. Sunt aici în numele democraţiei, evident. Nu cer nimănui să facă nimic. Este pur şi simplu un moment trist la tot ce s-a întâmplat şi pentru care, aşa cum ştiţi toată lumea, numai puţin, toată lumea mondială vuieşte pe această situaţie.
Reporter: Rusia este o ameninţare la adresa României?
Călin Georgescu: Important este să ne vedem noi de lucrurile noastre. Nu are nimeni cum să fie o ameninţare la adresa României atât timp cât nu se implică în treburile interne.
Reporter: Păi Rusia s-a implicat în campania dumneavoastră. Au apărut informaţii că Rusia...
Călin Georgescu: În primul rând, Curtea Constituţională, dacă faceţi linişte, vă spun. În primul rând, Curtea Constituţională nu se poate substitui Guvernului şi nici Biroul Electoral Central. Este un abuz şi o ilegalitate masivă pentru că, vă amintesc, Curtea Constituţională a confirmat primul tur. STS-ul a confirmat primul tur. Administraţia Prezidenţială a confirmat primul tur al alegerilor.
Reporter: Pe ce vă bazaţi faptul că România va intra în război cu Rusia şi că suntem parte din planul de a rămâne Administraţia Biden la conducere (prin declararea stării de urgenţă în SUA şi împiedicarea lui Donald Trump să îşi preia mandatul)?
Reporter: Cine a încercat să vă scoată din joc la alegerile prezidenţiale?
Călin Georgescu: Vă răspund la toate întrebările dacă mi le spuneţi pe rând, da? Şi, practic, tot acest lucru s-a făcut şi din două motive, ca să vă dau răspuns la toate. Unul este că, după primul tur, s-a văzut deja procentul pe care l-am luat, iar în al doilea tur, aşa cum ştiţi, decizia CCR, dacă se poate numi decizie, a fost făcută deja în momentul în care se votau la secţiile din străinătate, da?! Iar procentul deja era masiv, era peste 70-80%. Ei aveau informaţia aceasta şi evident că le-a fost frică şi au blocat, practic, turul doi.
În plus de atâta, România a participat, şi nu trebuie să vă mai spun mai multe, că ştiţi foarte bine, cu armament şi cu multe alte dotări care au fost trimise în Ucraina.
Reporter: Au fost donaţii care au fost făcute şi de alte ţări NATO, deci înseamnă că tot NATO va intra în război?
Călin Georgescu: Tocmai asta este situaţia. NATO este o organizaţie defensivă. De aceea eu am precizat...
Reporter: Nu este un război în Ucraina?
Călin Georgescu: Daţi-mi voie să răspund. De aceea am spus foarte clar. Este bine când suntem în Uniunea Europeană, este bine că suntem în NATO, atât timp când NATO rămâne o organizaţie defensivă. Nu o organizaţie ofensivă. Despre asta este vorba.
Reporter: Vă daţi seama că stârniţi panică în populaţie când vorbiţi despre posibilitatea de a intra în război.
Călin Georgescu: Auziţi? Panica o răspândesc cei care astăzi deţin puterea. Despre asta este vorba. Şi care distrug votul democratic al poporului român. Eu am spus totdeauna, strategia mea este strategia păcii şi nu există altceva decât pace. Fără aşa ceva nu putem să discutăm de bunăstarea unui popor. Este imposibil...
Reporter: Scoaterea oamenilor în stradă într-o zi în care nu se mai votează, se poate numi pace?
Călin Georgescu: Cine a scos? De ce vorbiţi? Vă rog să vă...
Reporter: Ce le transmiteţi celor care se ameninţă între ei pe internet? Cum veţi face să se împace cele două tabere ale românilor care s-au divizat?
Călin Georgescu: Eu am îndemnat permanent poporul la pace. Permanent. Nimeni nu poate să îmi răstălmăcească cuvintele şi nu poate să spună altceva decât am spus. Am spus permanent pace, permanent pace şi am spus, de asemenea, că primul lucru pe care l-aş fi făcut ar fi fost să opresc orice fel de intersecţie şi de... dezvoltare a acestei chestiuni de război în Ucraina. Aş fi oprit orice război în Ucraina.
Reporter: Cum?
Călin Georgescu: Prin pace. Nu pot să alimentez...
Reporter: Cum puteţi face dvs., Călin Georgescu, pace?
Călin Georgescu: De unde ştiţi dumneavoastră chestia asta?
Reporter: Păi tocmai vă întreb, cum puteţi face pace? Cum? Care e strategia dvs.?
Călin Georgescu: Bineînţeles, prin dialog.
Reporter: Dialog cu cine?
Călin Georgescu: Prin dialog.
Reporter: Cu cine? Cu Zelenski, cu Trump, cu cine?
Călin Georgescu: Cu oricine. Hai să vă spun un lucru. Preşedintele Trump a spus clar că doreşte pace. Relaţia mea personală şi directă era cu preşedintele Trump.
Reporter: Ce relaţie personală şi directă? Daţi-ne mai multe informaţii.
...
Reporter: Consideraţi că Rusia a încercat să influenţeze alegerile din România?
Călin Georgescu: Atât timp cât STS-ul a spus că nu este nicio ingerinţă străină a spus foarte clar.
Repoter: Şi SRI-ul a vorbit de ingerenţă şi anchete independente spun că Federaţia Rusă a fost...
Călin Georgescu: Nu a spus! Asta e ce spuneţi dvs.
Repoter: Noi am vorbit cu specialişti care au făcut analize, specialişti independenţi şi SRI-ul spune că o entitate statală străină a fost în spatele campaniei dumneavoastră. De aici şi decizia CCR.
Călin Georgescu: Nu a fost aşa ceva. Nu există aşa ceva.
Repoter: Cum aţi crescut, domnule Georgescu? Algoritmii cum de v-au favorizat la modul acesta să ajungeţi la aşa o vizibilitate, fără amestecul Federaţiei Ruse?
Călin Georgescu: Sunt miraţi de puterea poporului român. Despre asta este vorba. Nu puteţi să acceptaţi că poporul român îşi doreşte dreptate.
Repoter: Deci SRI-ul a minţit?
Călin Georgescu: Dacă SRI-ul şi toate serviciile din România şi-ar fi dorit binele poporului român, nu ajungeam în această situaţie economică dezastruoasă. Să fie foarte clar.
Reporter: Noi vă întrebăm doar dacă SRI-ul a minţit.
Reporter: Ce s-a întâmplat cu acele contestaţii de la Înalta Curte?
Călin Georgescu: Corect. Au fost depuse ieri. Au fost depuse contestaţii la Înalta Curte. Au fost depuse la CEDO, la toate instituţiile internaţionale şi aşteptăm confirmarea lor.
Reporter: Spuneţi că în spatele dumneavoastră nu este Rusia. Cum vedeţi faptul că inclusiv Vladimir Putin a vorbit despre dumneavoastră? Cum vedeţi faptul că vă susţin toţi proruşii?
Reporter: Vă simţiţi în aceste momente ameninţat? Pentru că spuneaţi că sunteţi urmărit, că nu aveţi curent, căldură.
Călin Georgescu: Aşa a fost. Azi noapte am stat fără curent, fără căldură. Curentul era oscilant. Sigur că înţelegem modul în care procedează sistemul.
Reporter: De ce aţi venit astăzi aici?
Călin Georgescu: V-am spus foarte clar. Aţi fost atente la ce am spus? Repetaţi ce am spus prima dată. Puteţi să repetaţi?!
Reporter: V-am întrebat în repetate rânduri pe grupul dumneavoastră de presă de ce spuneţi că Putin este un patriot?
Călin Georgescu: Auziţi?! Mi-aţi pus cel puţin şapte întrebări! Puteţi să-i lăsaţi şi pe ceilalţi să pună întrebări?
Reporter: De ce spuneţi că Putin este un patriot? De ce? Ne explicaţi?
Călin Georgescu: Cel mai important lucru este că a fost distrusă democraţia şi dreptul la vot necondiţionat. Este inadmisibil. Nu pot decide 9 persoane, 9 judecători peste 19 milioane. În plus de atâta, în străinătate românii au început votul şi după zeci de mii deja de voturi, au oprit votul. Aşa ceva nu se poate! Deci le este frică de puterea poporului român. Despre asta este vorba.
Reporter: Domnule Georgeascu, insist, pe grupul dumneavoastră de presă şi eu şi alţi jurnalişti să aflăm de ce îl consideraţi pe Putin patriot. Poate ne explicaţi, mulţi români ar vrea să ştie asta.
Călin Georgescu: Dumneavoastră aţi fost atentă la ce am spus ultimele zile?
Reporter: Am fost foarte atentă şi tot nu aţi răspuns de ce îl credeţi pe Putin patriot.
Călin Georgescu: Aţi fost...
Reporter: Nu puteţi să schimbaţi discursul în patru zile să considerăm că acela este răspunsul corect. În spaţiul public, odată ce aţi spus nişte lucruri, sunt lucruri spuse. Sunteţi persoană publică şi trebuie să vă asumaţi acelaşi lucru.
Declaraţiile integrale în materialul video.