Va adera Republica Moldova la UE fără soluţionarea conflictului transnistrean?

Va adera Republica Moldova la UE fără soluţionarea conflictului transnistrean? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de către directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă Victor Chirilă, în cadrul clubului de presă „Politica de reintegrare a Republicii Moldova: viziune, strategie, mijloace“.
(photos.com)
Ana Chitoroagă
04.01.2014

Va adera Republica Moldova la UE fără soluţionarea conflictului transnistrean? Răspunsul la această întrebare a fost oferit de către directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă Victor Chirilă, în cadrul clubului de presă „Politica de reintegrare a Republicii Moldova: viziune, strategie, mijloace“.

Astfel, expertul a declarat că nu este posibilă aderarea ţării la UE până nu va fi soluţionat conflictul transnistrean, iar în acest sens Republica Moldova are nevoie de o strategie naţională, dar şi de un buget mai mare pentru reintegrarea ţării.

Totodată, Victor Chirilă afirmă că instituţiile de la Chişinău responsabile de reintegrare au mai multe lacune.

„Comisia guvernamentală nu are o viziune clară despre ce ar urma să facă, nu are un document după care să se ghideze. Practic, întâlnirile sunt pentru a se informa reciproc despre ultimele evoluţii, atitudini, acţiuni imediate. Biroul de reintegrare este responsabil de o sumedenie de activităţi. Trebuie să spunem clar că acestea nu-i permit să se concentreze pe politici, strategii şi planuri de acţiuni pentru reintegrarea ţării. Ministerele noastre nu dispun de informaţii veridice despre situaţia din domeniile ce le vizează din regiunea transnistreană. Nu au nicio viziune cu privire la eventuale acţiuni care ar aduce regiunea transnistreană mai aproape de malul drept. Nici grupurile sectoriale nu au un obiectiv clar fixat în activitatea lor“, accentuează expertul.

În sensul celor expuse, specialistul propune o serie de recomandări guvernaţilor de la Chişinău.

„Clasa politică, partidele politice trebuie să-şi reconfirme sprijinul pentru principiile reglementării politice stipulate în Legea Parlamentului din 2005, cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului. Este nevoie de elaborarea unei strategii naţionale de reintegrare care ar fi implementată independent de obstacolele pe care le creează administraţia de la Tiraspol... Ministerele trebuie să acorde o mai mare atenţie problematicii transnistrene... Integrarea europeană nu va fi dusă la bun sfârşit fără soluţionarea problemei transnistrene. Nu vom adera la UE fără soluţionarea acestei problematici“, accentuează Victor Chirilă, scrie adevărul.ro.

E nevoie de o campanie de comunicare pentru a explica cetăţenilor ce înseamnă procesul de reglementare şi că acesta nu se reduce doar la negocierile în formatul 5+2, şi mai mulţi bani pentru reintegrarea ţării.

„Nicio strategie nu va fi credibilă dacă nu vor exista surse clare de finanţare a politicii de reintegrare. Actualele surse sunt mizere pentru sarcina şi obiectivele noastre. 15 milioane lei nu este o sumă care poate convinge societatea că guvernul, clasa politică îşi doresc reintegrarea ţării“, declară specialistul.

Am putea învăţa însă din experienţa altor state: astfel „Germania pentru reintegrarea Germaniei de Est a cheltuit peste un trilion de euro, dintre care 185 de miliarde au fost adunate de la cetăţeni, în baza unei taxe de solidaritate. Coreea de Sud a creat în 2012 un fond de unificare a ţării, chiar dacă această unificare este departe, acest fel de acţiuni mobilizează societatea şi clasa politică. E nevoie să înţelegem că reintegrarea presupune anumite costuri, compromisuri, consens“, a mai adăugat Victor Chirilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor