Autorităţile din Moldova consideră o provocare acţiunile de implementare în Transnistria a legislaţiei ruse
"Intenţiile autorităţilor tiraspolene de a implementa în Transnistria legislaţia rusă au caracter provocator", consideră preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman. Speakerul a spus în interviul acordat postului de radio Europa Liberă, comentând iniţiativa liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, că Moldova s-a adresat Rusiei "cu solicitarea de a clarifica situaţia". "Aşteptăm reacţia oficială din partea Federaţiei Ruse. Din câte cunosc eu, aşa, prin canalele diplomatice, Federaţia Rusă confirmă că nu susţine aceste acţiuni", a spus speakerul.
Acesta a amintit că conform dreptului internaţional Transnistria este parte a Republicii Moldova şi pe acest teritoriu poate fi aplicată doar legislaţia Republicii Moldova. Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, de asemenea, este convins că decizia Sovietul Suprem, care a aprobat recent iniţiativa lui Şevciuk, nu are consecinţe juridice.
După şedinţa de joi a guvernului acesta a spus că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a adresat un mesaj verbal colegilor ruşi pentru a clarifica poziţia Rusiei şi de a afla atitudinea acesteia faţă de acţiunile şi iniţiativele care apar pe malul stâng al Nistrului. Potrivit spuselor sale, poziţia Chişinăului a fost enunţată de ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Galbur, care joi, din propria iniţiativă, a avut o întrevedere cu conducerea Ministerului Afacerilor Externe rus.
"Acest fapt contravine cursului reglementării conflictului transnistrean. Decizia a fost luată în mod unilateral, are caracter provocator şi, faţă de comunitatea internaţională, care în cadrul recentei şedinţe a Consiliului miniştrilor Afacerilor Externe al OSCE de la Kiev a recunoscut actualul format "5+2" ca fiind o platformă pentru negocierile cu privire la reglementarea conflictului transnistrean", a spus Carpov.
Liderul fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, este convins că "în orice caz va veni timpul când statutul regiunii transnistrene va fi stabilit de legea stabilită de autorităţile de la Chişinău şi în aceasta vor fi stipulate clar solicitările juridice şi limitele regiunii". Potrivit liberal-reformatoarei Ana Guţu, "nu există alte interese în această regiune separatistă decât împiedicarea parcursului european al Moldovei".