Sfatul medicului: cum se pot evita problemele dentare ale copiilor în timpul verii

Este esenţial să amintim celor mici că spălatul pe dinţi este o necesitate fundamentală, mai ales înainte de culcare (Getty Images)
Mioara Stoica
16.08.2017

Odată cu vacanţele de vară începe o perioadă deosebit de sensibilă pentru dantura celor mici. Creşterea consumului de băuturi reci şi carbogazoase, un consum ridicat de zaharuri şi de relaxare în obiceiurile de igienă sunt în mare parte responsabile de deteriorarea sănătăţii orale a acestora.

Dr. María Moya, de la Clinica Ortofamily din Madrid, Spania, vorbeşte pentru El Mundo despre posibilele consecinţe ale instalării acestor obiceiuri proaste, prelungite pe tot parcursul verii.

Sensibilitate dentară

Vara este un duşman mare al sensibilităţii dentare la copii, din cauza contrastelor mari de temperatură care apar atunci când se consumă produse alimentare şi băuturi foarte reci, la care se adaugă creşterea consumului de băuturi carbogazoase şi efectul acestora asupra smalţului. „Rezultatul principal este apariţia unei senzaţii intense şi dureroase în dinţi, care îi poate împiedica să mănânce în mod normal. Pentru a face faţă sensibilităţii dinţilor, se recomandă să se acorde o atenţie deosebită spălatului pe dinţi, utilizând pastă de dinţi special concepută pentru dinţii sensibili, să se evite contrastele mari de temperatură în produsele alimentare şi, de asemenea, abuzul de băuturi carbogazoase şi foarte acide.”

Creşte placa bacteriană

Schimbările de orar şi obiceiurile din timpul vacanţelor schimbă şi obiceiurile de igienă dentară. Ca urmare, creşte riscul de acumulare a plăcii, care poate agrava sănătatea gingivală. În plus, clorul din piscină este, de asemenea, un factor care poate favoriza creşterea plăcii şi a tartrului, dacă sunt expuşi la acesta timp de mai multe ore pe săptămână. Cu toate acestea, „este esenţial să amintim celor mici că spălatul pe dinţi este o necesitate fundamentală, mai ales înainte de culcare. Cele două reguli de aur: durata minimă pentru spălarea dinţilor este de 2 minute şi folosirea apei de gură”.

Cresc cariile

Cariile nu se odihnesc în vacanţă, dar o fac obiceiurile de igienă orală, în special la copii. „Această relaxare în spălarea dinţilor, cuplată cu abuzul de alimente şi băuturi acidulate care conţin zahăr, se traduc direct într-un risc crescut de carii. Pentru a evita acest lucru, cei mici trebuie obişnuiţi să poarte întotdeauna o periuţă de dinţi în rucsac pentru a avea grijă de igiena dentară după fiecare masă”, masă care trebuie să fie echilibrată şi să conţină vitamine care ajută dinţii, cum ar fi vitamina C.

Traumatisme dentare

În cele din urmă, nu putem uita că leziunile sunt dublate în timpul verii datorită ritmului de viaţă al copiilor. „Uneori nu le putem evita, dar putem acţiona împotriva lor verificând dacă dintele se mişcă şi să contactăm imediat un dentist, mai ales în cazul în care dintele a căzut complet. Dacă a fost recuperat, fie doar o bucată sau dintele întreg, acesta ar putea fi reimplantat în gura copilului.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor