USR scoate de sub preş neregulile din Parlament: "E posibil să fi trecut azi o lege organică fără numărul de voturi necesar"

După ce i-au obişnuit pe români să dea în vileag neregulile din consiliile locale, reprezentanţii USR fac acelaşi lucru şi în Parlament, semnalând problemele cu care se confruntă.
Loredana Diacu
29.12.2016

alte articole

Cosette Chichirău (Facebook)
Loredana Diacu
29.12.2016

Parlamentarilor li se pun în braţe mormane de legi şi li se cere să voteze pe încredere - sau cu ochii închişi, după caz - iar şedinţele comisiilor se anunţă cu întârizere astfel încât legiuitorii nu se pot informa, semnalează, pe Facebook, deputata USR Cosette Chichirău.

"Şedinţa comisiei de buget (din data de 28 decembrie n.r.) a fost convocată la ora 9:26 (ora exactă când am primit eu telefon, alţii au fost sunaţi şi mai târziu) pentru ora 10. Regulamentul spune că şedinţele comisiilor sunt convocate cu cel puţin 24 de ore în avans, când se anunţă şi ordinea de zi. Ca să ştim şi noi ce discutăm, ce votăm.

N-am avut nici ordine de zi. În plus, şi reţeaua şi site-ul picaseră. Nu ni s-au dat nici un fel de documente. Până la urmă, cineva a reuşit să pună pe monitoare textul pe care trebuia să-l discutăm şi votăm. Se referea la cererea de respingere a reexaminării legii tăierii celor 102 taxe, printre care şi taxa radio/TV - Plx 473/2016. (Da, de multe ori e foarte greu să-ţi dai seama exact pentru ce votezi: pentru reexaminare? pentru respingerea reexaminării? pentru respingerea respingerii anterioare? Azi în plen, Nicolicea făcea semne la tot grupul PSD cum să voteze, că ne încurcasem de tot)", scrie, pe Facebook, Cosette Chichirău.

Deputata mai acuză că şi ordinea de zi le-a fost dată "tot aşa pe genunchi". Astfel, deputaţii au primit o listă cu peste 200 de propuneri de legi sau modificări de legi care au fost respinse ori de Senat ori de comisiile Camerei ori de amândouă, propuneri pe care, evident, nu aveau timpul fizic să le studieze.

"Ideea era să le respingem şi noi şi să o luăm de la zero. Printre ele, totuşi, erau câteva care fuseseră aprobate de Senat dar respinse de comisiile Camerei. În fine, oricum ne-a fost imposibil să citim toate legile astea în mai puţin de 24 de ore, aşa că la marea majoritate am votat abţinere pentru că altfel am fi votat pe încredere (în Senat şi în comisii) şi nu în cunoştinţă de cauză. Vă dau aici un link ca să vă faceţi o idee: http://www.cdep.ro/pls/caseta/ecaseta2015.ordinezi", adaugă deputata USR.

Cosette Chichirău mai precizează că "faimoasa Plx 473/2016", adică legea prin care Dragnea şi-a propus să elimine 102 taxe printre care şi taxa radio-tv a fost votată cu mâna ridicată, deşi există vot electronic, astfel încât voturile au fost greu de numărat şi este posibil ca Parlamentul să fi trecut o lege organică fără numărul de voturi necesar.

"Azi iar am votat cu mâna ridicată, bineînţeles, că doar la ce ne trebuie sistemul electronic? Problema la votul cu mâna este că e greu să numeri sute de voturi repede. Şi cum aveam zeci de voturi de dat, nu era timp de pierdut. Aşa că preşedintele de şedinţă proceda aşa: se uită pe grupuri (cam toate voturile se dau în bloc - toţi PSD-iştii votează la fel, toţi USR-iştii votează la fel etc; mai sunt dizidenţi pe la minorităţi ăia chiar sunt număraţi) şi alocă numărul de voturi pe grup bazat pe prezenţa declarată, nu pe cea din sală. Dacă erau 110 de deputaţi PSD declaraţi prezenţi şi grupul PSD ridică mâna, se consideră 110 voturi, chiar dacă nu toţi erau în sală. Cineva s-a prins şi a propus să se voteze nominal, unul câte unul, ca să ştim şi noi dacă respectăm sau nu Constituţia. Propunerea a fost respinsă de PSD, evident. E posibil ca Parlamentul să fi trecut azi o lege organică fără numărul de voturi necesar. Ei na, cine mai stă să numere?!", scrie deputata.

"Concluzie: am propus amânarea legii tăierii taxelor, ca să o putem discuta o dată cu bugetul, cum ar fi raţional. Oricum legea asta va intra în vigoare de pe 1 feb, aşa că mai era timp de discutat şi tot pe 1 feb intra. Ne-a fost respinsă propunerea. La sfârşit, am votat (toţi cei din grupul USR) împotriva cererii de respingere a reexaminării. A fost unul din două voturi la care nu ne-am abţinut. Celălalt se referă la finanţarea partidelor politice", adaugă Cosette Chichirău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor