Ghinea: Ajutoarele de stat se dau firmelor mari. Ne săpăm singuri groapa prin asemenea intervenţii

România trebuie să iasă din zodia avantajului competitiv dat doar de forţa de muncă ieftină. Dacă reuşim să creştem valoarea adăugată, antreprenorii vor putea oferi salarii mai mari, a explicat fostul ministru Cristian Ghinea.
Cristian Ghinea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
28.11.2016

Guvernul are nu mai puţin de cinci ministere şi autorităţi care se ocupă de antreprenoriat şi IMM-uri şi toate dau ajutoare de stat sau granturi pe criterii pur contabile, nu ştiu să evalueze un plan de afaceri. În plus, s-a format deja pe lîngă fiecare dintre ele o reţea de clienţi politici care "împuşcă" grantul şi se pricep să învârtă hârtii, motiv pentru care USR şi Guvernul Cioloş 2 trebuie să ia atitudine, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, fostul ministru Cristian Ghinea.

"Cum pot creşte cu adevărat salariile românilor? Concret, nu gogoşi. A venit momentul ca România să facă tranziţia de la o economie bazată pe outsourcing şi lohn către industrii bazate pe activităţi cu valoare adăugată mare. Multe dintre firmele româneşti s-au maturizat şi trebuie să fie sprijinite pentru a face pasul către următoarea etapă de dezvoltare. O spun antreprenorii cu care m-am întâlnit în timpul vizitelor prin ţară", a punctat Cristian Ghinea.

Fostul ministru al Fondurilor Europene povesteşte că s-a întâlnit la Iaşi, împreună cu Cosette Chichirau, cu un antreprenor care are o firma de IT, cu 80 de angajaţi, pe nume Nicolae Popescu. Omul de afaceri "a făcut pasul de la outsourcing la software la comandă şi tinde spre creşterea valorii adăugate prin produse proprii".

"Industria românească, fie că vorbim de textile, mobilă sau de IT, se bazează prea mult pe lohn, export de materie primă şi outsourcing. USR propune reindustrializarea României prin facilităţi şi ajutoare care să sprijine firmele să crească pe lanţul valoric. Nicolae se plânge pe drept cuvânt că ajutoarele de stat se dau firmelor mari, care îi fură forţa de muncă şi fac outsourcing. Ne săpăm singuri groapa prin asemenea intervenţii ale statului", a precizat Cristian Ghinea.

Potrivit tehnocratului, Guvernul are nu mai puţin de cinci ministere şi autorităţi care se ocupă de antreprenoriat şi IMM-uri. Toate dau ajutoare de stat/granturi/împrumuturi pe criterii pur contabile.

"Vă spun din interior că tentativa Cancelariei prim-ministrului de a le unifica şi schimba modul de lucru a întâmpinat rezistenţă şi a tot fost amânată cu diverse pretexte. Birocraţii ne-au spus că ei nu ştiu să evalueze un plan de afaceri, că le facem viaţa grea, că le e mai uşor să numere dacă există X ceva în contabilitate şi să ofere ajutorul de stat sau grantul. Plus că s-a format deja pe lîngă fiecare dintre cele 5 instituţii reţeaua de clienţi politici care "împuşcă" grantul şi se pricep să învârtă hârtii", a explicat Cristian Ghinea.

Fostul ministru susţine că USR şi Guvernul Cioloş 2 vor unifica instituţiile care se ocupă de antreprenorul român, vor elimina birocraţia inutilă şi vor investi resurse publice pe bază de plan de afaceri prin care firmele româneşti işi propun creşterea valorii adăugate în producţie.

"România trebuie să iasă din zodia avantajului competitiv dat doar de forţa de muncă ieftină. Dacă reuşim să creştem valoarea adăugată, antreprenorii vor putea oferi salarii mai mari. Ştim ce trebuie să facem, avem nevoie de un mandat din partea dumneavoastră pentru a face ordine în birocraţie. Nicolae, vei fi mândru de noi!", a mai afirmat Cristian Ghinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor