USR strânge semnături pentru salvarea Televiziunii şi Radioului Public de la completa aservire politică

Eliminarea taxei radio-TV, miza reală a proiectului de lege iniţiat de Liviu Dragnea, loveşte puternic în caracterul autonom al serviciilor de radio şi televiziune, reaminteşte Vlad Alexandrescu.
Loredana Diacu
28.12.2016

alte articole

Vlad Alexandrescu (Facebook, Vlad Alexandrescu)
Loredana Diacu
28.12.2016

Fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, actualmente senator USR, a declarat, miercuri, la Parlament, că parlamentarii formaţiunii din care face parte au iniţiat procedurile pentru a strânge semnăturile necesare pentru a contesta la Curtea Constituţională (CCR) articolul din legea vizând eliminarea a 102 taxe care se referă la abolirea taxei radio-tv, relatează news, ro. Potrivit lui Alexandrescu, USR va căuta sprijin la colegii din alte partide.

"Am iniţiat procedurile pentru strângerea de semnături în numele grupului parlamentar USR, vom contesta la CCR articolul din lege care se referă la abolirea taxei radio-tv. Avem 13 senatori şi 30 de deputaţi. Vom căuta sprijin la colegii noştri. Suntem convinşi că această iniţiativă va putea merge mai departe", a afirmat Vlad Alexandrescu.

Curtea Constituţională poate fi sesizată de un grup de cel puţin 50 de deputaţi sau 25 de senatori.

Reamintim că deputaţii au respins miercuri cererea de reexaminare înaintată de preşedintele Klaus Iohannis cu 184 de voturi "împotrivă", 85 de voturi "pentru" şi o abţinere. Camera Deputaţilor a fost for decizional la acest proiect.

Mai amintim că eliminarea taxei radio TV a fost văzută de numeroase persoane - jurnalişti, politicieni, oameni de cultură, sindicate etc. - drept o lovitură de graţie dată Televiziunii şi Radioului Public, tăierea acestei taxe urmând să ducă la completa aservire politică a celor două instituţii.

De altfel, Vlad Alexandrescu a susţinut, marţi, în Senat, că "sub pretextul tăierii unor taxe, se aduce o gravă atingere dreptului la informaţie al cetăţeanului, aşa cum este el definit în art. 31, îndeosebi la punctul (5), din Constituţie, unde se arată expres că serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome.

"Eliminarea taxei radio-TV, miza reală a acestui proiect de lege, loveşte puternic în caracterul autonom al serviciilor de radio şi televiziune. În loc să răspundă doar în faţa cetăţenilor, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radio vor trebui să dea socoteală Guvernului şi politicienilor, care vor propune, respectiv vor aproba bugetul lor. În condiţiile în care politizarea celor două servicii publice este şi acum la cote alarmante, crearea unui cadru legal de dependenţă financiară faţă de Guvern riscă să le ducă la obedienţă totală faţă de Putere, încălcând flagrant articolul din Constituţie menţionat, al cărui scop este asigurarea dreptului la informaţie al cetăţenilor", a susţinut Alexandrescu.

"În plus, ca membru al Comisiei de Cultură, sunt îngrijorat că reducerea semnificativă a bugetului Radiodifuziunii ar putea conduce la suprimarea posturilor de Radio Radio România Cultural şi Radio România Muzical, creând premisele încălcării dreptului constituţional de acces al cetăţenilor la Cultură, aşa cum s-a întâmplat în trecut cu suprimarea postului de televiziune TVR Cultural", a mai subliniat fostul ministru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor