USR, contra curentului: A depus în Parlament Legea anti pensii speciale

USR pune pe tapet problema pensiilor speciale, noi suntem contra lor pentru că statul român trebuie să fie imparţial, a transmis deputatul Claudiu Năsui.
Claudiu Nasui (Mihut Savu (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
05.10.2017

Uniunea Salvaţi România a depus un proiect de lege prin care pensiile speciale sunt abrogate pentru şapte categorii profesionale - personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar al instanţelor şi al parchetelor, funcţionarul public parlamentar, corpul diplomatic şi consular, angajaţii Curţii de Conturi, judecătorii Curţii Constituţionale, parlamentarii - şi plafonate pentru magistraţi şi militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima lună de activitate, reiese dintr-un comunicat de presă remis joi de partid.

Proiectul a fost iniţiat de deputaţii USR Claudiu Năsui, Cristina Prună şi Cristian Seidler, care este şi iniţiatorul proiectului de abrogare a pensiilor special pentru parlamentari.

"România a tolerat şi tolerează un sistem de pensii cu două viteze. Cu toţi contribuim după aceleaşi reguli, dar nu primim pensii după aceleaşi reguli. USR pune pe tapet problema pensiilor speciale, noi suntem contra lor, nu este adevărat că nu avem ce face. Trebuie ca statul român să fie imparţial. În primul caz este o cutumă a NATO, în al doilea, o recomandare în acest sens a Comisiei de la Veneţia", a declarat deputatul Claudiu Năsui care a explicat de ce sunt menţinute, prin proiectul USR, pensiile speciale pentru militari şi magistraţi.

Proiectul prevede ca în cazul acestor două categorii pensia nu poate fi mai mare decât solda/salariul brut lunar din ultima lună de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflaţiei şi creşterile salariale/majorările soldei de grad şi funcţie ale militarilor/magistraţilor.

În acelaşi timp, iniţiativa legislativă vorbeşte despre deductibilitatea integrală a contribuţiilor individuale la pilonul 3 facultativ de pensii, prin care categoriile profesionale ce ies la pensie mai devreme pot compensa stagiul parţial de cotizare.

"Să transformăm sistemul de pensii din România care acum este şi părtinitor şi cu un deficit în creştere, care se va majora din motive demografice, într-unul în care toţi să beneficiem de aceleaşi reguli", a precizat Claudiu Năsui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor