USR se pune contra neconfiscării sumelor obţinute ilegal de partide. Va sesiza CCR

Nemulţumiţi că majoritatea la putere a abrogat prin lege prevederea vizând confiscarea contribuţiilor pentru campania electorală care nu respectă legea, USR anunţă că se va adresa Curţii Constituţionale.
Stelian Ion
Stelian Ion (Epoch Times)

Uniunea Salvaţi România (USR) va contesta la Curtea Constituţională recent adoptatul actul normativ prin care majoritatea parlamentară a decis ca banii obţinuţi ilegal în campania electorală nu vor mai fi confiscaţi, a anunţat, joi, deputatul USR Stelian Ion, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Parlament.

"Am decis să contestăm la Curtea Constituţională această lege. Ne-am apucat deja de redactarea obiecţiei de neconstituţionalitate. Vom invita toate partidele politice să se alăture demersului nostru pentru că aşa cum a fost modificată Legea finanţării partidelor politice, este foarte grav, ne întoarcem în timp, în perioada anului 2006 când finanţările se făceau discreţionar, se aduceau genţi cu bani la partid fără niciun control. (...) Iniţiatorii, e vorba de opt deputaţi şi senatori aparţinând minorităţilor naţionale au încercat doar eliminarea unui alineat dintr-un articol al legii. Senatul a respins această propunere dar în cameră decizională, Camera Deputaţilor, deputaţii PSD au venit cu 99 de amendamente prin care s-a deturnat total legea de la ceea ce îşi propusese iniţial. Modificările sunt de substanţă, procedura este una interzisă de Constituţie şi vom ataca la CCR", a declarat Stelian Ion, citat de Agerpres.

Reamintim că, în pofida criticilor ce au marcat proiectul, deputaţii puterii au adoptat, miercuri, o serie de modificări la Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Printre cele mai scandaloase amendamente votate se numără şi unul propus de PSD, care abrogă prevederea referitoare la confiscarea contribuţiilor pentru campania electorală care nu respectă legea.

O altă prevedere controversată adoptată ieri prevede că partidele vor trebui să depună la Autoritatea Electorală Permanentă un raport sintetic al veniturilor şi cheltuielilor, nu unul detaliat, cum se proceda până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne