Proiectul minei de aur din Certej, în anchetă parlamentară

Exploatarea minieră de la Certej a intrat în vizorul Comisiei de abuzuri şi petiţii din Senatul României.
Proiectul minei de aur din Certej
Proiectul minei de aur din Certej (usr.ro)

O comisie parlamentară din care face parte şi vicepreşedintele Senatului, Mihai Goţiu, s-a deplasat în comuna Certeju de Sus, judeţul Hunedoara, pentru a cerceta veridicitatea reclamaţiilor făcute de membrii organizaţiei non-guvernamentale Mining Watch, referitoare la activităţile pe care compania Deva Gold le-a iniţiat în zonă pentru exploatarea pe care a deschis-o în domeniul mineritului aurifer, reiese dintr-un comunicat remis de USR.

"Prins cu moţiunea de cenzură, n-am apucat să vă povestesc cum a fost în deplasarea de la Certej, împreună cu colegi din Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii. E drept, foarte multe nu vă pot dezvălui încă, până nu se finalizează ancheta care a pornit în urma sesizării Mining Watch. Momentan pot spune că a meritat fie şi pentru simplu motiv că ceilalţi membri ai Comisiei s-au putut convinge pe propria piele cum sunt trataţi, mai exact cum sunt asaltaţi, cei care stau cu ochii pe asemenea proiecte.

Au putut vedea cum drumurile publice sunt acaparate în interes privat ori cum o presă obedientă se miră şi se "revoltă" că un senator care a investigat şi documentat, ca jurnalist, timp de 15 ani proiecte miniere de exploatare ale aurului, face parte dintr-o comisie parlamentară care anchetează un astfel de proiect!? De fapt, asta cred că i-a deranjat (şi agitat cel mai tare (pe susţinătorii proiectului): că la faţa locului n-au venit nişte ageamii, ci unii care mai ştiu cu ce se mănâncă asemenea afaceri", a declarat Mihai Goţiu.

În cursul lunii aprilie din acest an, Mining Watch a trimis o petiţie către Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţie şi petiţii din Senat, prin care semnala o serie de ilegalităţi pe care compania minieră Deva Gold le-ar întreprinde pentru a obţine autorizaţiile necesare funcţionării acestui proiect.

Echipa parlamentară care a fost prezentă la Certeju de Sus a fost formată din senatorul Iancu Caracota (PNL), care este preşedintele Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţie şi petiţii din camera superioară a Parlamentului, Emilia Arcan (PSD), vicepreşedinte al acestei comisii, şi doi dintre membrii comisiei, Virginel Iordache (PSD), respectiv Mihai Goţiu (USR).

Ce reclamă activiştii de la Mining Watch

"Mining Watch reclamă faptul că mina de aur de la Certej ar fi prima exploatare auriferă cu cianuri deschisă în România. Proiectul minier este deţinut de compania Deva Gold, iar acum se află în etapa de construcţie a minei. Potrivit Mining Watch, amprenta proiectului este de 456,2 de hectare, suprafaţa fiind acoperită în prezent de păduri, pajişti, terenuri arabile şi zone rezidenţiale. Mining Watch acuză că o mare parte a proiectului se află în situl protejat Natura 2000 din Munţii Metaliferi.

Ecologiştii de la Mining Watch mai acuză că, pentru acest proiect, se vor scoate din fondul forestier peste 165 de hectare de pădure din Certeju de Sus fără Hotărâre de Guvern. Conform legii, orice suprafaţă de pădure ce depăşeşte 10 hectare poate fi scoasă din fondul forestier doar printr-o Hotărâre a Executivului.

Proiectul minier de la Certeju de Sus, în prima sa etapă, presupune defrişarea a 165 hectare de pădure pentru a face loc celor două iazuri de decantare, unul dintre ele cu cianuri. 109 hectare dintre cele 165 propuse pentru defrişare sunt în Situl Natura 2000 şi sunt casă pentru cele 15 specii de păsări de interes comunitar. Reprezentanţii Mining Watch spun că, în felul acesta, deşi peste 16 ani în Certej nu vor mai exista păduri, pe hârtie impactul acestor defrişări asupra mediului apare ca fiind nesemnificativ companiei Deva Gold."

Senatorii au făcut verificările la faţa locului

Lista de ilegalităţi pe care ecologiştii de la Mining Watch o reclamă vizavi de proiectul minier din comuna Certeju de Sus este mult mai lungă şi mai mare şi va fi făcută publică în următoarea perioadă, în principal din cauza faptului că, potrivit regulamentului Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţie şi petiţii, cercetarea, în prima sa fază, aşa cum e acum, nu este publică.

De altfel, reprezentanţii mass-media din judeţul Hunedoara, prezenţi la eveniment, au dorit să ia parte la discuţiile legate de petiţia înaintată de Mining Watch, dar preşedintele Comisiei, senatorul Iancu Caracota, le-a transmis că n-o pot face, invocând regulamentul.

Acces interzis pe un drum public!

"Cei patru senatori din Comisia de abuzuri şi petiţii s-au deplasat, miercuri, la locul reclamat de membrii Mining Watch, unde au avut neplăcuta surpriză să constate, cu ochii lor, că o parte a Drumului Comunal 24A din comuna Certeju de Sus, în zona în care Deva Gold urmează să-şi dezvolte proiectul minier, adică un drum public, este interzis accesului public!

În zonă, este amplasat un indicator rutier care prevede acest fapt: accesul este permis doar riveranilor! Dar asta nu e nimic. Înainte de sosirea parlamentarilor la Certej, aici fusese pusă o barieră care împiedica deplasarea oricărei persoane în acea zonă! Bariera a fost îndepărtată ca urmare a petiţiei făcute de către membrii organizaţiei Mining Watch, care fuseseră în zonă la începutul lunii aprilie."

Audieri la Prefectura Hunedoara

"În cursul zilei de joi, 15 iunie, comisia parlamentară condusă de către senatorul Iancu Caracota i-a audiat, la sediul Primăriei Certeju de Sus, pe edilul comunei, Petru Câmpian, iar la Prefectura Hunedoara pe Georgeta Barabas, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, pe Fabius Kiszely, prefectul judeţului, dar şi pe reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcţii Hunedoara, pe cel al Societăţii de Gospodărire a Apelor Hunedoara, al Gărzii de Mediu şi al Minvest Deva (acţionar cu aproape 20 la sută din partea statului român în cadrul companiei Deva Gold Corporation).

Membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţie şi petiţii din Senat vor continua ancheta referitoare la petiţia înaintată de Mining Watch. Concluziile anchetei de la exploatarea minieră Certeju de Sus vor fi făcute publice în Senat."