SUA şi G7 pregătite să impună sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei datorită crizei ucrainene
alte articole
Secretarul Trezoreriei americane Jack Lew a declarat marţi liderilor ucraineni că Statele Unite şi aliaţii lor din G7 sunt pregătiţi să impună sancţiuni suplimentare împotriva Moscovei dacă este necesar, potrivit unui oficial al Trezoreriei, conform New York Times.
“SUA şi aliaţii noştri din G7 sunt pregătiţi să impună sancţiuni suplimentare semnificative asupra Rusiei dacă acestea vor fi necesare pentru a se da un răspuns la actele agresive ruseşti în estul Ucrainei”, l-a citat oficialul pe secretarul trezoreriei.
Lew s-a întâlnit marţi, în Washington, cu premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi ministrul ucrainean al finanţelor Natalie Jaresko, evidenţiind în acelaşi timp eforturile făcute de Kiev pentru a se ajunge la un acord de restructurare a datoriilor Ucrainei.
“El (Lew n.r.) a notat că programul FMI a cerut sacrificii comune din partea tuturor acţionarilor pentru a se asigura o revenire economică [a Ucrainei] care este în interesul tuturor părţilor”, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim.
În plus, Uniunea Europeană va extinde, în următoarele câteva zile, sancţiunile sale împotriva peninsulei Crimeea pentru încă un an, a declarat marţi reprezentantul permanent al Luxemburgului la UE, Christian Braun, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.
“Nu ştiu exact când, dar principiul a fost adoptat, şi probabil [prelungirea sancţiunilor] va avea loc la următorul Consiliu UE pentru Afaceri Externe. Este o prelungire de un an şi va avea loc în următoarele câteva zile”, a declarat Braun. Următoarea întâlnire a Consiliului UE pentru Afaceri Externe este aşteptată să aibă loc pe 22 iunie.
Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.
Rusia a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici acuză Rusia că îi susţine pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, o acuzaţie care este negată de Moscova.
Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.400 de oameni au fost ucişi în acest conflict.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.