Urmează o dezgheţare a relaţiilor cu Rusia. MAE a "uitat" să-i anunţe pe români

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a avut o întrevedere foarte fructuoasă cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, însă MAE nu s-a aventurat să dea prea multe detalii pe subiect. A făcut-o însă Ambasada Rusiei, de unde aflăm că urmează o dezgheţare a relaţiilor dintre cele două ţări.
Andrei Pricopie
19.02.2017

alte articole

Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.02.2017

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, au luat împreună o serie de decizii care au ca scop dezgheţarea relaţiilor dintre cele două ţări, în cadrul unei întrevederi oficiale care a avut loc la începutul săptămânii.

Informaţia a fost dezvăluită de BN24.ro, care arată că Meleşcanu a convenit cu Valeri Kuzmin ca în Guvernul Grindeanu să fie numită o comisie pentru cooperarea cu Rusia. Mai mult, în această primăvară va fi organizat la Moscova un summit al oamenilor de afaceri români şi ruşi.

În plus, Guvernul Grindeanu urmează să semneze cu partea rusă trei protocoale de cooperare în domeniul educaţiei, culturii, cercetării ştiinţifice şi al presei (!!).

Toate aceste detalii însă au fost omise din comunicatul Ministerului de Externe, care a relatat sec doar că partea română este deschisă la dialog.

Ce au aflat românii de la MAE

"Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, l-a primit luni, 13 februarie, pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Valeri Kuzmin. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa unei abordări pragmatice în relaţiile bilaterale, exprimând deschiderea părţii române pentru dialog.

Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declaraţiile publice şi focalizarea eforturilor către dialogul direct. În acest sens, a accentuat că angajamentele şi poziţiile României în plan extern, în special cele legate de apartenenţa ţării noastre la comunitatea de valori europene şi euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societăţii româneşti."

Ce spune în plus Ambasada Rusiei

"În cadrul discuţiei s-a discutat despre starea actuală şi perspectivele dezvoltării relaţiilor ruso-române în diferite domenii. S-a constatat interesul reciproc în păstrarea şi utilizarea posibilităţilor existente pentru activizarea dialogului pragmatic şi a colaborării, inclusiv pe plan economic, comercial, cultural şi umanitar. A fost abordată o serie de aspecte actuale ale agendei internaţionale", a transmis Ambasada Rusiei.

Într-un interviu acordat agenţiei TASS, postat pe site-ul ambasadei, Valeri Kuzmin a caracterizat conversaţia cu Meleşcanu ca fiind "foarte pozitivă, foarte consistentă."

"Am fost unanimi în înţelegerea necesităţii de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele două ţări, în plus faţă de acele contacte destul de sistematice, care au loc în cadrul structurilor internaţionale, precum ONU, Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre şi multe altele. A avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate ale situaţiei internaţionale – relaţiile reciproce în cadrul Consiliului Rusia – NATO, situaţia din regiunea Europei de Sud-Est şi regiunea Mării Negre".

Pe ordinea de zi următoare, a menţionat Kuzmin, se află semnarea a trei documente importante – noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere (aşa-numitul memorandum de granturi).

"Ne-am pronunţat pentru desemnarea de urgenţă a copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale ruso-române de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, am susţinut ideea de a organiza un forum de afaceri al întreprinzătorilor din cele două ţări, în această primăvară, la Moscova.

În cadrul discutării importanţei relaţiilor culturale bilaterale a fost menţionată apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Regatul României. Pe ansamblu, acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creează baza pentru continuarea mersului înainte. Am văzut atitudinea şi deschiderea către un dialog pragmatic şi o cooperare reciproc avantajoasă, fapt care m-a bucurat", a mai declarat Valeri Kuzmin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor