UPDATE. Senatul convoacă luni sesiune extraordinară pentru legea privind reducerea CAS. Sesiunea amânată pentru săptămâna viitoare

Reducerea CAS este pe agenda parlametară în această vacanţă a aleşilor. Senatul a convocat o sesiune extraordinară în ziua de luni, la ora 16.00, pentru a dezbate legea privind reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie.
Flori Mladin
18.08.2014

alte articole

Sedinţă în plenul Senatului României. 28.01.2913 (Epoch Times România)
Flori Mladin
18.08.2014

UPDATE. Ilie Sârbu, liderul senatorilor PSD, a anunţat că sesiunea extraordinară a Senatului pentru reexaminarea Legii privind reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie a fost amânată cu o săptămână.

Liderul senatorilor PSD a precizat că, în urma discuţiilor din Biroul Permanent, ”era aproape imposibil ca şedinţa să fie convocată astăzi”, deoarece trebuiau trimise materialele la Comisia de buget-finanţe şi convocat Ministerul de Finanţe.

Sârbu a explicat că legea poate fi promulgată pe 6 septembrie şi că poate intra astfel în vigoare cu data de 1 octombrie.

***

Reducerea CAS este pe agenda parlamentară în această vacanţă a aleşilor. Senatul a convocat o sesiune extraordinară în ziua de luni, la ora 16.00, pentru a dezbate Legea privind reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis la sfârşitul lunii iulie proiectul de lege parlamentului pentru reexaminare.

Şeful statului solicită precizarea surselor de finanţare în cazul acestei reduceri. Premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe Ioana Petrescu nu au putut să prezinte sursele financiare la întâlnirea pe care au avut-o la Cotroceni, când Petrescu i-a recomandat preşedintelui măsura "din tot sufletul ei", în timp ce premierul nu a ştiut ce e acela MTO (provizionul de risc bugetar cerut de UE pentru prevenirea dezechilibrelor).

Ulterior, într-o conferinţă de presă, echipa Ponta & Petrescu a prezentat cifre care să ne convingă că în timp ce CAS-ul "va pune la dispoziţia firmelor" 4,8 miliarde de lei - bani ce nu vor mai intra la buget -, Guvernul va aduce nu mai puţin de 8,4 miliarde de lei.

Însă sumele înşirate de echipa Ponta nu sunt măsuri, ci "speranţe". Practic, banii despre care premierul afirma că vor veni la buget sunt 1,3 miliarde lei din CAS, CASS, contribuţii la şomaj a fi încasate în urma unor ipotetice creşteri ale locurilor de muncă, alte 4 miliarde de lei dintr-o posibilă recuperare a datoriilor firmelor aflate în insolvenţă, uitând că, în general, firmele intră în insolvenţă pentru că nu au bani, iar suma de 1,9 miliarde de lei se va obţine dintr-o posibilă reducere a evaziunii fiscale.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, joi, că "reducerea CAS nu face altceva decât să accelereze intrarea în criză prin accentuarea masivă a deficitului la fondul pe pensii" şi că, în mod egal, PSD, PNL şi PDL "îi mint pe români pentru a le lua voturile".

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat vineri că există toate şansele ca Legea privind reducerea CAS să fie readoptată fără să fie modificată de Parlament, "cu o majoritate covârşitoare", în sesiunea extraordinară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor