Iohannis: „Vedem tendinţele unui partid stat care vrea să acapareze foarte mult”
alte articole
Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, posibil candidat al ACL la prezidenţiale, a vorbit miercuri, la Adevărul Live, despre reforma statului român, subliniind că nu putem să mergem pe ideea statului minimalist, însă nici pe ideea unui stat atotputernic. Statul, în viziunea lui Iohannis, trebuie să garanteze reguli puţine şi bune, pe termen lung, nu cum avem acum, un "Guvern care schimbă regulile la două luni".
Întrebat cum vedere reforma statului român, Iohannis a replicat: „Nu cred că putem să folosim în continuare aceste concepte care au dovedit că sunt puţin depăşite. Nu putem să mergem pe ideea statului minimalist, cum nu e bine să mergem pe ideea statului atotputernic. Am avut exemplul statului totalitar în comunism. Acum vedem tendinţele unui partid stat care vrea să acapareze foarte mult, care împarte daruri”.
Iohannis este de părere că statul trebuie să-şi păstreze rolul de regulator şi să intervină pe anumite pieţe, acţiune benefică şi pentru populaţie, şi pentru stat.
„Tendinţa naturală a unui stat este să treacă prea departe, să vină cu un cadru de reglare prea puternic şi să ajungă în zona intervenţionistă. Este important să reformăm statul, nu pentru a face alt stat, dar trebuie să facem jocul transparent, corect. În asta constă reformarea statului: să scăpăm de baroni, să garantăm independenţa justiţiei, nu să o povestim. Trebuie să avem un stat care garantează reguli puţine şi bune, pe termen lung. Nu cum avem acum, un Guvern care schimbă regulile la două luni. Aşa nu poţi fi predictibil. Cum a fost rectificarea bugetară, discuţia pe CAS. Aceste lucruri trebuie evitate”, a explicat Klaus Iohannis.
Prezidenţiabilul PNL susţine că ce a făcut Guvernul Ponta până acum nu se poate numi reformă, ci „mici paşi care au mimat reformele”, astfel că ne trezim după 25 de ani că vorbim despre privatizări, despre companii de stat.
„Dacă vrem să punem economia pe un alt fundament, trebuie să începem de la fundament, nu de la mici detalii din jur. Trebuie să avem politici care se bazează pe relaxare fiscală, actorii economici trebuie să fie egali. Statul trebuie să fie tratat ca actor economic în orice contract. Trebuie să înţelegem că nu poţi să ai investitori strategici şi investitori mari, dacă nu ai o dezvoltare predictibilă, dacă şurubărim timp de două luni la Codul fiscal. Vrem să avem un tratament egal, să nu avem concurenţă pe piaţă, să permitem dezvoltarea capitalului autohton”, a subliniat Iohannis.