Andreea Paul: Ţinta Guvernului Ponta? Să aducă la sapă de lemn fiecare român, exceptând corupţii care îl înconjoară
alte articole
Deşi INS informează că economia României s-a contractat, premierul Victor Ponta susţine că „avem în continuare una din cele mai solide creşteri din UE”, comparând economia ţării cu o maşină care mergea la un moment dat cu 130 de km la oră şi care acum merge doar cu 100, dar tot înainte merge. În replică, prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a remarcat că maşina lui Ponta merge înapoi cu cea mai mare viteză europeană, în timp ce premierul sapă groapa românilor.
„Ponta sapă groapa românilor: PIB-ul scade, investitorii străini ne ocolesc. Performanţa economică a României s-a înrăutăţit. Minciunile lui Ponta sunt date în vileag: PIB-ul scade în al doilea trimestru din acest an, investiţiile străine sunt sub nivelul înregistrat anul trecut. Nici investitorii străini nu mai vor să vină într-o ţară guvernată de azi pe mâine, aşa cum face Ponta, premierul înconjurat numai de corupţi. Cu astfel de evoluţii, pe români nu îi aşteaptă un trai mai bun, ci dimpotrivă, vremuri mai grele, iar pe Ponta nu-l mai pot salva nici Dumnezeu, nici exportatorii de dezastrul economic şi bugetar”, a declarat Andreea Paul.
Din ultimele statistici publicate de Eurostat reiese că, dintre toate statele UE, România a avut cea mai abruptă cădere a produsului intern brut (PIB) în trimestrul doi al anului 2014, faţă de trimestrul unu al acestui an.
Potrivit liderului PDL, creşterea economică este sub aşteptări. PIB-ul a scăzut cu 1% în al doilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul anterior, în condiţiile în care era aşteptată accelerarea creşterii economice. PIB-ul a crescut cu numai 2,4% în primul semestru din acest an comparativ cu semestrul I 2013. Creşterea economică aşteptată era de 3,5%.
„În aceste condiţii, ritmul de creştere economică a scăzut drastic: de la 3,8% în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul I 2013 la numai 1,2% în trimestrul II 2014 faţă de trimestrul II 2013. Ne putem lua adio de la o creştere economică de peste 3% în acest an. Voinea ne trimite răspunsul halucinant că situaţia e similară cu a unei maşini care încetineşte. Uită să spună că, de fapt, maşina merge înapoi cu viteză. Analiştii consideră că România are nevoie de o creştere economică de peste 5% pentru a putea să îşi revină. Ponta ne-a arătat că nu e în stare de aşa ceva şi nici nu îi pasă”, a adăugat aceasta.
În altă ordine de idei, Andreea Paul a evidenţiat că România, deşi nu are creştere economică, are printre cele mai accelerate creşteri de preţuri din UE, înregistrând în luna iulie 2014 o rată medie a inflaţiei de 1,4% pe ultimele 12 luni, exprimată în funcţie de indicele mediu armonizat al preţurilor de consum, potrivit datelor publicate joi de Biroul European de Statistică Eurostat.
„Din toată Uniunea Europeană, scumpiri mai mari decât în România au fost înregistrate numai în Austria (1,6%), în Finlanda (1,5%) şi Estonia (1,5%). Ţinta Guvernului Ponta? Să aducă la sapă de lemn fiecare român al ţării, exceptând corupţii care îl înconjoară şi care fură cât pot de mult. România a avut a treia cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE, de 1,5%, potrivit Eurostat. Rate mai mari decât a României au înregistrat Marea Britanie (1,9%) şi Austria (1,7%). La nivelul întregii Uniuni Europene, în iulie 2014, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,6%, iar în zona euro de 0,4%”, a mai precizat Andreea Paul.
Totodată, prim-vicepreşedintele PDL susţine că nici investitorii străini nu mai vor să vină într-o ţară guvernată de azi pe mâine, aşa cum face Ponta, iar în consecinţă investiţiile străinilor în România sunt cu peste o zecime mai mici în primul semestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul investiţiilor străine directe (ISD) s-a ridicat la 1,2 miliarde euro în primele 6 luni din acest an.
„Cine are de pierdut? Românii fără locuri de muncă. Avem nevoie de o creştere economică accelerată pentru a ignora decalajul de nivel de trai faţă de media europeană. Avem nevoie de capitalul străin ca de aer, în condiţiile în care investiţiile publice sunt tăiate de Ponta continuu. Cauza? Guvernarea haotică, fără ţintă exactă. Guvernarea cu singurul scop de a câştiga alegerile. Numeroasele modificări de fiscalitate – 36 de taxe noi şi impozite majorate – operate pe genunchi de executivul condus de Ponta asupra Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală de când este la guvernare –, majorările fără noimă ale taxelor şi impozitelor, măsurile de diminuare a poverii fiscale care vor fi luate la Sfântul Aşteaptă – precum reducerea CAS. Pe scurt, risc fiscal şi politic”, a subliniat aceasta.
În opinia liderului PDL, riscul politic este un obstacol major pentru creşterea economică şi pentru investitorii străini care vizează ţările în dezvoltare ca destinaţie a investiţiilor. Acest risc politic şi instabilitatea macroeconomică au fost cele mai mari obstacole invocate de investitori în raportul World Investment and Political Risk, realizat de Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) în anul 2014. În topul celor mai mari riscuri politice, investitorii plasează încălcarea contractelor şi modificările nefavorabile ale reglementărilor, adică ceea ce face continuu Ponta de când este la guvernare.
„Statele sunt mai vulnerabile din punct de vedere economic de-a lungul şi în perioada următoare alegerilor electorale. România traversează tocmai această perioadă vulnerabilă. O criză la nivel politic generează instabilitate, ceea ce afectează în mod direct climatul investiţional şi, prin urmare, investitorii străini. Încrederea în politicieni a scăzut semnificativ de la începutul crizei economice până în prezent. Raportul Competitivităţii Globale analizează modul în care cetăţenii apreciază standardele etice ale politicienilor pe o scară de la 1 (nivel extrem de scăzut) la 7 (nivel extrem de indicat). În România, încrederea în politicieni este extrem de scăzută – de numai 1,8 în anul 2013. Locul tot mai slab pe care România îl ocupă în clasamentul mondial arată că alte ţări ne-au luat-o cu mult înainte”, a declarat Andreea Paul.
În concluzie, Andreea Paul a afirmat că Guvernarea Ponta a avut impact negativ direct asupra mediului de afaceri şi nici măcar îmbunătăţirea condiţiilor economice începând cu anul 2011 nu a reuşit să schimbe percepţia investitorilor. „Cu Ponta la guvernare, ne ratăm pe zi ce trece şansa de a atrage investitorii străini şi de a performa în competiţia mondială ”, a adăugat aceasta.