UPDATE. Secţiile de vot s-au închis. Peste 62 % din români s-au prezentat la vot până în ora 21

Buletine de vot.
Buletine de vot. (youtube.com)

UPDATE: Secţiile de vot s-au închis pe tot teritoriul României, la ora 21. Potrivit datelor comunicate de BEC, la ora închiderii votaseră 11.341.521 de persoane, reprezentând 62.04% din totalul alegătorilor înscrise pe listele electorale.

Pe cele două medii urban şi rural, s-a înregistrat următoarea prezenţă: 61,41% în mediul urban şi 62,85 % în mediul rural.

Judeţul cu cea mai ridicată prezenţă la vot este Ilfov cu 80,17%.

UPDATE: Prezenţa la vot până la ora 16.00 este de 44,50% din numărul total de alegători, potrivit Biroului Electoral Central. Pe cele două medii urban şi rural, s-a înregistrat următoarea prezenţă: 43,75 % în mediul urban şi 45,52% în mediul rural.

UPDATE: Diaspora - Până la ora 13:00 s-au prezentat la vot un număr de 114.607 alegători centralizaţi pe baza datelor pirmite de la un număr de 263 de secţii de votare, din totalul de 294 de secţii de votare organizate peste hotare.

UPDATE: Prezenţa la vot până la ora 13.00 este de 27,11%, potrivit Biroului Electoral Central, cu trei puncte mai mare decât în 2009 (când a fost de 24.01%) şi cu 7% peste cea înregistrată la aceeaşi oră pe 2 noiembrie, la turul I de scrutin.

Potrivit datelor oficiale, la nivel urban, prezenţa la vot a fost de 27,58%, la nivel rural - 26,72%.

Ponderea votului pe listele suplimentare a scazut la ora 13.00 pana la 9,78% din totalul voturilor exprimate, faţă de 11,6% la ora 10.00, realatează HotNews.

UPDATE: Prezenţa la vot până la ora 10.00 a fost de 8,52%, potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central (BEC). Reamintim că la turul I, la aceeaşi oră, se prezentaseră la urne doar 6,55% din cetăţenii cu drept de vot.

8,37% din cei ce şi-au exprimat dreptul la vot sunt din mediul urban iar 8,72% din mediul rural.

Fruntaşe din punct de vedere prezenţă sunt judeţele unde în turul I s-a votat preponderent cu Ponta, respectiv Olt şi Teleormanm cu 11, 64% şi 10,87%. Pe ultimul loc este Harghita, cu 4,69% prezenţă la urne.

În Capitală au votat 7,68% din alegători, fruntaş la prezenţă fiind setorul 1.

În Republica Moldova, numărul de voturi exprimate pana la ora 10.00 este dublu faţă de turul 1.

* * *

Peste 18.500 de secţii de votare s-au deschis duminică dimineaţa în ţară, pentru cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în aşteptarea a 18.281.625 de alegători.

Cetăţenii cu drept de vot îşi vor exprima opţiunea electorală la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiciliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, pe propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin, urmând a fi înscrişi apoi pe listele suplimentare.

Reamintim că, la primul tur de scrutin, în jur de 11% din numărul total de persoane care au votat s-au încadrat la această suspiciune, opoziţia acuzând că s-a practicat turismul electoral. Merită menţionat că persoanele care votează de mai multe ori sau votează fără a avea acest drept sunt pasibile de închisoare între şase luni şi trei ani de închisoare, conform Codului Penal. De aceeaşi pedeapsă sunt pasibili şi cei care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.

În străinătate, zeci de românii păţiţi la primul tur de scrutin, când au stat ore în şir la cozi fără să mai apuce să voteze, s-au aşezat la coadă încă de sâmbătă seară pentru a putea vota, relatează hotnews, mulţi dintre ei venind de la sute de kilometri, cu autocare închiriate, în oraşele unde sunt organizate secţii de votare, al cărui număr MAE nu l-a suplimentat, în pofida problemelor de la primul tur de scrutin.

Şi în Moldova soră, la Chişinău, la ora deschiderii urnelor erau formate deja cozi mari în faţa secţiilor de vot.

Primii la vot au fost, în sensul propriu, românii din Auckland, Australia, unde, datorită diferenţelor de fus orar, procesul de votare a început iei seara, la ora 20.00.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne