UPDATE - Război cu miză mare în CNA - transmiterea Live a şedinţelor Consiliului. „Majoritatea USL din CNA” se opune

Trei din cei 11 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au sesizat Birourile Permanente ale Parlamentului în legătură cu abuzurile comise de Laura Georgescu, preşedintele instituţiei, principala plângere a acestora fiind că aceasta a interzis transmiterea online a şedinţelor CNA, care de altfel sunt publice.
Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Viorel Vasile Buda şi Laura Georgescu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
19.06.2014

UPDATE - „A apărut subit un proiect de modificare a Regulamentului de Organizare al CNA care, dacă va fi adoptat, aşa cum cred eu, presa nu va mai avea acces la lucrările CNA decât dacă solicită cu 24 de ore înainte accesul şi doar dacă membrii CNA aproba. Vor trebui să se facă înregistrări doar din punct fix pentru a respecta solemnitatea şedinţei. Va fi interzisă difuzarea imaginilor captate fără acordul CNA. Nu ştiu cum ar putea fi interzisă difuzarea, dar asta e dorinţa CNA. Dacă li se permite accesul în sală, ziariştii vor avea voie să filmeze următoarele momente: intrarea membrilor în sala şi deschiderea şedinţei. Consiliul va aprecia în ce măsura ziariştii pot face înregistrări ale altor părti din şedinţă. Asta-i pohta ce-a pohtit Laura Georgescu de când a venit în CNA. ONG-uri, dormiţi liniştite”, a declarat Narcisa Iorga.

***

Trei din cei 11 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au sesizat Birourile Permanente ale Parlamentului în legătură cu abuzurile comise de Laura Georgescu, preşedintele instituţiei, principala plângere a acestora fiind că aceasta a interzis transmiterea online a şedinţelor CNA, care de altfel sunt publice.

„La data de 17 iunie a.c., în cadrul şedinţei publice a CNA, preşedintele Laura Georgescu a supus dezbaterii şi, ulterior, votului Consiliului interzicerea transmiterii online a şedinţelor CNA, fapt ce contravine Legii care stipulează că şedinţele CNA sunt publice. În şedinţa din 10 iunie a.c., preşedintele CNA smulsese camera web instalată pe laptopul unui membru CNA, care transmitea on-line şedinţa publică. Nu există niciun temei legal care să interzică transmiterea online a şedinţelor publice ale Consiliului”, se arată în scrisoarea adresată Parlamentului de Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan, potrivit Evz.ro.

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au atras constant atenţia asupra modului în care „majoritatea USL” din CNA apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România Tv, televiziunea "de casă" a premierului, discriminând tot ce nu este aservit.

Membrul CNA Valentin Jucan a declarat marţi, la Realitatea Tv, că, deşi şedinţele Consiliului Naţional al Audiovizualului sunt publice, cererea sa de a le transmite în direct pe internet s-a lovit de refuzul categoric al colegilor săi, iar preşedintele instituţiei Laura Georgescu a şi suspendat şedinţa de marţi din cauză că aceasta era transmisă online.

„Să începem prin a clarifica aspectul juridic: decizia mea de a transmite şedinţele CNA vine ca urmare a abuzurilor care se produc din partea majorităţii, aş spune chiar politice, la CNA. Se spune clar în lege: şedinţele CNA sunt publice. Singura excepţie sunt cele în care propunem şi alegem preşedintele şi vicepreşedintele. Suntem numiţi pentru a fi garanţi la adresa interesului public. Nu reprezint nici Senatul, niciun alt partid politic şi nicio altă facţiune, ci doar interesul public. Consider că românii care ne plătesc salariile trebuie să vadă ce se întâmplă în aceste şedinţe. Argumentele aduse de colegii mei, că au dreptul la propria imagine, sunt ridicole, pentru că sunt persoane publice şi trebuie să îşi asume asta. E mai simplu să nu te privească nimeni, pentru că e mai uşor să iei deciziile abuzive de care vorbeam”, a explicat Valentin Jucan.

Membrul CNA a mai declarat că, de fapt, nu este nevoie de o reglementare specială pentru a filma, deci nu este necesar acceptul membrilor CNA. Însă se pare că unii membri nu sunt deloc încântaţi ca şedinţele să apară în spaţul public.

Vorbind despre şedinţa de marţi, Narcisa Iorga a precizat că "vreme de jumătate de oră, membrii majorităţii „USL trăieşte din CNA” au înfierat cu mânie proletară demersurile mele şi ale colegului Valentin Jucan de a face publice discuţiile din Consiliu. Nu există niciun temei legal pentru un asemenea vot. Nu contează. I-am întrebat ce vor face dacă vom continua să spunem public ce se întâmplă în CNA. Valentin Jucan a spus că va continua să transmită on-line. Laura Georgescu a suspendat şedinţa fără niciun motiv: în sală eram nouă membri, aveam aşadar cvorum. Acesta este un abuz fără precedent: şedinţele CNA sunt publice. Aşa prevede legea audiovizualului. Laura Georgescu a fost colaborator al premierului Victor Ponta", a declarat la rândul ei Narcisa Iorga.

Totodată, cei trei membri CNA o acuză pe Laura Georgescu că a participat la reuniuni internaţionale la care a vorbit în numele instituţiei fără a se fi consultat însă cu membri ai Consiliului.

„De asemenea, în luna decembrie 2013, preşedintele CNA a acordat premii unor radiodifuzori în numele instituţiei, deşi nu există o decizie a Consiliului luată în mod regulamentar prin votul membrilor. Regulamentul prevede, la art. 11, că oportunitatea participării la activităţi, poziţia oficială a instituţiei şi acordarea de premii sunt analizate şi aprobate de Consiliu”, scriu cei trei membri CNA.

PSD nu se grăbeşte

Comisia de cultură a Senatului a respins miercuri propunerea de audiere a membrilor CNA, propunere făcută de senatorii Tudor Barbu (PNL) şi Roşca Stănescu (afiliat grupului PNL). Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Georgică Severin, a argumentat că nu este timp pentru aşa ceva până la sfârşitul acestei luni şi a propus ca termen 2 sau 3 iulie, însă când acest lucru a fost supus la vot, Severin a votat împotriva propriei iniţiative.

„În 2 sau 3 iulie va fi sesiune extraordinară pentru ratificarea acordului de asociere a Republicii Moldova la UE. Nu doream ca acest eveniment să fie umbrit de scandalul din CNA”, a motivat Severin.

Transmiterea Live a şedinţei de joi

„În sala de şedinţe a CNA se fac pregătiri pentru transmiterea şedinţei de pe site-ul www.cna.ro. Foarte bine! De ce era nevoie de smulgerea camerei de pe laptopul unui membru? De ce era nevoie de un vot ilegal pentru interzicerea transmiterii on line? Preşedintele CNA aşa reacţionează mereu: întâi face abuz şi apoi se dă peste cap să-l îngroape”, scria Narcisa Iorga pe contul său de Facebook înainte de începerea şedinţei de joi.

Potrivit paginademedia.ro, CNA a început prima transmisie oficială Live, pe internet, a unei şedinţe a Consiliului. Şedinţa a început chiar cu discuţii despre transmisia în direct. Majoritatea membrilor Consiliului se declară împotriva demersului, susţinând că nu vor să transforme CNA-ul „într-o emisiune, într-un Big Brother”. Transmisia în direct a fost oprită după jumătate de oră de discuţii între membrii CNA, după ce operatorul a fost scos din sala de şedinţă de către preşedintele Laura Georgescu.

„Preşedintele CNA minte cum respiră. Ştiu, am mai spus-o, dar şi ea respiră încontinuu. Astăzi, a minţit pe toată lumea: pe colegii care o apără, pe noi, cei care o criticăm, presa şi publicul. Ieri a declarat că pregăteşte transmiterea on-line a şedinţelor publice ale CNA, dar că va supune votului membrilor CNA dacă sunt sau nu de acord cu acest lucru. A apelat la RCS, societatea care pune la dispoziţia CNA servicii de cablu. RCS s-a conformat: a trimis echipe să pregătească sistemul de transmisie pe youtube de pe serverul CNA, care e în grija STS. Preşedintele CNA ştia că nu se va ajunge la punerea în practică a ceea ce a declarat. A făcut doar un exerciţiu de imagine, pentru a se deroba de abuzul pe care-l făcuse marţi, când a suspendat şedinţa CNA după ce forţase un vot în afara legii pentru interzicerea transmiterii on-line a şedinţei. Se precipitaseră lucrurile ieri, inclusiv în Parlament, şi în stilu-I characteristic, a vrut să dea impresia că revine asupra deciziei”, a precizat Narcisa Iorga.

La rândul său Valentin Jucan a declarat: „Minciuni şi simulacru de dezbateri pe tema transmisiunii live a şedinţelor CNA. Înainte ca şedinţa CNA să înceapă, în sala de şedinţe se făceau teste cu cameră de filmat pentru ca şedinţa să fie transmisă. A funcţionat aproape 20 minute. Înainte să fie dat votul pentru ordinea de zi, Christian Mititelu s-a arătat deranjat de noua cameră instalată de aparatul tehnic al CNA. Imediat, şefa CNA Laura Georgescu, a dispus poliţieneşte ca acea cameră şi persoana care opera să părăsească sala. Şi a început scandalul. Nu s-a mai filmat nimic. Eu aştept încă acordul server-ului pe are îl folosesc pentru a relua transmisiunea pe pagina de Facebook. Majoritatea membrilor CNA, adică Laura Georgescu (propusă de PSD), Cristina Trepcea (propusă de PSD), Răsvan Popescu (PSD), Radu Călin Cristea (PNL), Monica Gubernat (PSD), fac tot posibilul pentru a bloca orice demers care are legătură cu transparentizarea şedinţelor CNA. Mai mult, un jurnalist, fotograf, de la ziarul Evenimentul Zilei este dat afară din sală. Motivul: Christian Mititelu nu mai suportă să fie fotografiat şi nu mai suportă să audă click-ul aparatului de fotografiat! Comunismul cu faţă umană...! Se propune modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CNA, pentru a se introduce interdicţia de a mai transmite şedinţele. Vă spun un lucru: nu mă opresc. Să voteze o mie de regulamente. Sunt nule, atâta timp cât LEGEA îmi permite. Vă ţin la curent cu parcursul acestei şedinţe. Cât mai repede voi începe să transmit din nou!”.

Într-adevăr, după pauza care a durat până la 14.20, Valentin Jucan a început să transmită online din nou. Pentru a urmării discuţiile din şedinţa CNA intraţi pe http://www.ustream.tv/channel/sedin%C8%9Be-cna-%C3%AEn-direct

Şi preşedintele Traian Băsescu se plângea recent de instituţie: „Niciodată CNA nu a fost atât de aservit politic cum este acum. A devenit o cangrenă în rândul instituţiilor statului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor