Şedinţa CNA cu cântec. Antena 3 obţine licenţă pentru încă 9 ani

Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Viorel Vasile Buda şi Laura Georgescu
Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Viorel Vasile Buda şi Laura Georgescu (Epoch Times România)

Postul de televiziune Antena 3 a obţinut marţi reînnoirea licenţei audiovizuale pentru următorii nouă ani. Acest lucru era de aşteptat, susţine membrul CNA Narcisa Iorga, care a denunţat în repetate rânduri faptul că „majoritatea USL” din Consiliul Naţional al Audiovizualului apără constant Antenele lui Dan Voiculescu şi România Tv, televiziunea "de casă" a premierului, discriminând tot ce nu este aservit.

În cadrul şedinţei CNA, din cei 11 membri prezenţi, doar doi au votat împotriva prelungirii licenţei cu nouă ani: Narcisa Iorga şi Valentin Jucan. Înainte de şedinţă, Narcisa Iorga subliniase pe blogul personal că atitudinea Antenei 3 din ultimii şapte ani nu va conta în luarea deciziei, în ciuda faptului că reprezentanţii postului „au distrus ideea de pluralism al opiniilor în dezbateri şi conceptul de jurnalism onest şi echilibrat.

„Mă aştept la plecăciuni din partea preşedintelui CNA în faţa ”demersurilor jurnalistice” care au determinat-o să se autoproclame ”sclav” al Antenei 3. Ea, de fapt, a fost mai mult angajată a Guvernului decât jurnalist, deci nu pot avea prea multe aşteptări. Din partea foştilor jurnalişti BBC şi Europa liberă mă aştept la artificii pe un tort de linguşeli. Zâmbete largi din partea majorităţii membrilor CNA, morgă şi fariseism de peste masă, de la purtătorii de ceasuri şi costume scumpe obţinute pe „muncă asiduă” la demolarea principiilor jurnalismului. Antena 3 va obţine o nouă licenţă audiovizuală, iar membrii CNA care vor vota pentru vor considera că au făcut un lucru bun pentru societate. Eu NU”, a adăugat Narcisa Iorga.

La şedinţa CNA au participat o serie de reprezentanţi de seamă ai postului: Mihai Gâdea, Radu Tudor, Mircea Badea, Alessandra Stoicescu, şeful ştirilor Antena 3, Adrian Ursu, Carmen Avram şi Dana Grecu.

În timp ce unul din membrii CNA, Radu Călin Cristea, a lăudat activitatea postului, Valentin Jucan şi Narcisa Iorga au ţinut să evidenţieze derapajele postului de la normele audiovizualului de-a lungul ultimilor 9 ani.

„Intervenţia mea a fost spre finalul audierii echipei Antena 3. Am ascultat pe toată lumea care a vrut să vorbească, inclusiv pe „onestul” propagandist din CNA, îmbrăcat în mod special cu sacou. Era un ”moment festiv”, ca să-l citez. A vorbit de două ori: o dată la începutul şedinţei şi a doua oară după completarea mesei vedetelor. Omagiul trebuia auzit de către toţi”, a scris pe blogul său Narcisa Iorga.

Vorbind despre Mihai Gâdea, pe care îl asociază cu sintagma „costum scump, atitudine ieftină”, Narcisa Iorga a explicat că de când acesta conduce Antena 3, respectiv de patru ani, nu a venit niciodată în faţa CNA, deşi a fost invitat oficial de mai multe ori.

„A ignorat orice relaţie instituţională, în schimb a incitat sau a tolerat denigrarea CNA în emisiunile postului pe care-l conduce. A venit chiar şi în faţa sediului la un miting de protest faţă de instituţie, dar la discuţii cu membrii CNA niciodată. A preferat să trimită avocaţi. Aşa a crezut el că îşi arată superioritatea. Eu cred că e doar o dovadă de slăbiciune. Ieri, a venit, dar nu singur. Îmi pare precum un bătăuş cu gura mare, care doreşte să se impună în cartier, dar ştiind că nu e suficient de bine pregătit fizic, îşi cheamă ajutoare. Apoi se laudă că i-a bătut măr pe adversari. Mihai Gâdea nu mai ştie cum să reacţioneze în faţa unor opinii contrare celor ale sale. Sare cu gura, se enervează, ţipă la interlocutor. Interviurile cu Mihai Răzvan Ungureanu şi Crin Antonescu sunt antologice”, a declarat Narcisa Iorga.

Luat la întrebări, Mihai Gâdea nu a avut prea multă răbdare cu Narcisa Iorga pe care a numit-o un „propagandist politruc băsist” care pune întrebări „demne de beciurile Securităţii”.

„Eu însă voi fi cea despre care Mihai Gâdea se va lăuda în cartier că m-a bătut măr, metaforic vorbind. I-am cerut răspunsuri lui, nu echipei. Atât mi-a trebuit! ”Propagandist politruc băsist” ce sunt şi care pun ”întrebări demne de beciurile Securităţii” şi care am fost în staff-ul de campanie al lui Traian Băsescu, că aşa a zis Cătălin Tolontan, da sau nu? Întrebările mele au fost simple şi concrete. Mihai Gâdea şi-a scos arsenalul de luptă din studioul de televiziune şi a început să strige, să întrerupă microfonul la care eu vorbeam. Rugându-l să închidă microfonul, a izbucnit ca un copil răsfăţat: „Nu vreau!”. Preşedintele CNA nu-şi putea ascunde satisfacţia, mustăcea şi afirma că „ia act de cele spuse” sau îi recomanda lui Mircea Badea să mă ia cu el când pleacă. Sclavul declarat al Antenei 3. Cum aş fi vrut să reacţioneze? Doar nu ca un preşedinte al unei autorităţi europene”, a povestit Narcisa Iorga.

Votul din CNA nu a fost o surpriză pentru aceasta, care se aştepta ca cei 8 din „majoritatea USL” să apere interesele postului lui Dan Voiculescu.

„Atitudinea majorităţii ”USL trăieşte în CNA” era previzibilă. Au opt voturi perfect sincronizate atunci când sunt în joc interesele Antenelor. Dintre cei opt membri, Radu Călin Cristea s-a ocupat de oglinda fermecată, întrebând-o care-i emisiunea cea mai frumoasă din ţară, iar Christian Mititelu a făcut câteva trimiteri la încălcarea de către Antena 3 a legislaţiei audiovizualului. De votat însă, a votat pentru prelungirea licenţei. Restul au fost muţi ca nişte lebede. Au ridicat tacticos mâinile la votul pentru prelungirea licenţei, cu morga datoriei împlinite. Resemnat, a votat pentru şi Florin Gabrea. Eu şi Valentin Jucan, contra. Am trecut apoi la analizarea ştirii eronate difuzate de Antena 3 despre directorul STS Marcel Opriş, prezentat ca fiind internat în stare gravă la un spital din Viena, deşi el participa bine-sănătos la o comisie în Parlament”, a explicat membrul CNA.

După ce s-a încheiat şedinţa, vedetele Antenei 3 şi-au luat la revedere de la „prietenii din CNA care se repeziseră pe uşa sălii de consiliu să-i salute”.

„Preşedintele CNA, cap de coloană. Avocata postului şi-a luat rolul înapoi, la masa care încă păstra căldura vedetelor. Sub influenţa acestei călduri, avocata a cerut ferm să nu fie filmată, că are dreptul la viaţă privată. Într-o şedinţă publică, a unei autorităţi publice, viaţă privată. Laura Georgescu sau Isaura Antenei 3, s-a conformat imediat: a profitat de scurta absenţă a lui Valentin Jucan şi s-a repezit în laptopul lui, smulgând camera ataşată. Degeaba i-am spus că nu are niciun drept să facă acest gest. Sclava trebuia să-şi satisfacă stăpânul”, a adăugat Narcisa Iorga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne