CNA o ia razna. Laura Georgescu violentă cu tehnica de calcul. Şedinţe publice ferite de ochiul naţiunii

Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul  Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Laura Georgescu, preşedinta CNA
Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Laura Georgescu, preşedinta CNA (Epoch Times România)

Membrul CNA Valentin Jucan a declarat marţi, la Realitatea Tv, că, deşi şedinţele Consiliului Naţional al Audiovizualului sunt publice, cererea sa de a le transmite în direct pe internet s-a lovit de refuzul categoric al colegilor săi, iar preşedintele instituţiei Laura Georgescu a şi suspendat şedinţa de marţi din cauză că aceasta era transmisă online.

"Să începem prin a clarifica aspectul juridic: decizia mea de a transmite şedinţele CNA vine ca urmare a abuzurilor care se produc din partea majorităţii, aş spune chiar politice, la CNA. Se spune clar în lege: şedinţele CNA sunt publice. Singura excepţie sunt cele în care propunem şi alegem preşedintele şi vicepreşedintele. Suntem numiţi pentru a fi garanţi la adresa interesului public. Nu reprezint nici Senatul, nici un alt partid politic şi nicio altă facţiune, ci doar interesul public. Consider că românii care ne plătesc salariile trebuie să vadă ce se întâmplă în aceste şedinţe. Argumentele aduse de colegii mei, că au dreptul la propria imagine, sunt ridicole, pentru că sunt persoane publice şi trebuie să îşi asume asta. E mai simplu să nu te privească nimeni, pentru că e mai uşor să iei deciziile abuzive de care vorbeam", a explicat Valentin Jucan.

Membrul CNA a mai declarat că, de fapt, nu este nevoie de o reglementare specială pentru a filma, deci nu este necesar acceptul membrilor CNA. Însă se pare că unii membri nu sunt deloc încântaţi ca şedinţele să apară în spaţul public. Spre exemplu, săptămâna trecută Laura Georgescu a smuls camera web de pe laptopul lui Valentin Jucan în timpul şedinţei CNA în care se discuta reînnoirea licenţei audiovizuale a postului Antena 3 pentru următorii nouă ani.

"Avocata (Antenei 3 - n.r.) a cerut ferm să nu fie filmată, că are dreptul la viaţă privată. Într-o şedinţă publică, a unei autorităţi publice, viaţă privată. Laura Georgescu, s-a conformat imediat: a profitat de scurta absenţă a lui Valentin Jucan şi s-a repezit în laptopul lui, smulgând camera ataşată. Degeaba i-am spus că nu are niciun drept să facă acest gest”, a adăugat un alt membru CNA, Narcisa Iorga.

Valentin Jucan a explicat că Legea audiovizualului este diferită din punct de vedere al modului în care se fac numirile de legea TVR, "dacă în legea TVR se spune clar că membrii sunt propuşi de partide, aici se spune că sunt 3 membri propuşi de Senat, trei de Camera Deputaţilor...iar situaţia e incredibilă, pentru că s-a ajuns ca un partid să aibă o majoritate covârşitoare".

În contextul în care raportul dintre membrii CNA numiţi de actuala putere şi cei numiţi de opoziţie este 8:3, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au atras constant atenţia asupra modului în care „majoritatea USL” din CNA apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România Tv, televiziunea "de casă" a premierului, discriminând tot ce nu este aservit.

"Vreme de jumătate de oră, membrii majorităţii „USL trăieşte din CNA” au înfierat cu mânie proletară demersurile mele şi ale colegului Valentin Jucan de a face publice discuţiile din Consiliu. Nu există niciun temei legal pentru un asemenea vot. Nu contează. I-am întrebat ce vor face dacă vom continua să spunem public ce se întâmplă în CNA. Valentin Jucan a spus că va continua să transmită on-line. Laura Georgescu a suspendat şedinţa fără niciun motiv: în sală eram nouă membri, aveam aşadar cvorum. Acesta este un abuz fără precedent: şedinţele CNA sunt publice. Aşa prevede legea audiovizualului. Laura Georgescu a fost colaborator al premierului Victor Ponta", a declarat la rândul ei Narcisa Iorga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne