UPDATE: Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti pus sub urmărire penală
alte articole
UPDATE: Procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale faţă de Sorin Dimitriu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti (CCIB) într-un dosar vizând suspiciuni de fraudare a unor proiecte finanţate cu fonduri europene
Practic, acuzaţiile ce i se aduc lui Dimitriu sunt: folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.
În acelaşi dosar au fost puşi sub urmărire penală şi vicepreşedintele CCIB, Vasile Nicolae, acuzat de săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, precum şi directorii economic şi general ai insitutiţiei, Vasilescu Laurenţia şi Mihuţ Gabriel Dan, ambii acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, în formă continuată.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în contextul implementării a trei proiecte finanţate din fonduri europene, în cursul anului 2009, Dimitriu Sorin-Petre, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (C.C.I.B.), a atestat, în mod nereal, că instituţia pe care o conducea îndeplinea condiţiile cerute de legislaţia Uniunii Europene, pentru a putea obţine fonduri nerambursabile.
În realitate, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti se afla într-o situaţie de excludere, deoarece înregistra obligaţii restante (datorii) în cuantum total de 682.811 lei, reprezentând drepturi de proprietate intelectuală, vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap încadrate, impozit convenţii civile etc.
Acţionând în această manieră, instituţia condusă de suspectul Dimitriu Sorin-Petre a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare totală de 11.633.202,42 lei.
În aceeaşi perioadă, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti Dimitriu Sorin-Petre, beneficiind de ajutorul suspecţilor Mihuţ Gabriel-Dan şi Vasilescu Laurenţia a schimbat destinaţia sumei totale de 288.984 lei prin semnarea unor ordine de plată în baza cărora banii respectivi au fost transferaţi în contul curent al instituţiei pe care o conducea şi folosită ulterior pentru derularea activităţii curente, în loc sîă fie folosiţi la finanţarea proiectelor cărora le fuseseră destinaţi.
În luna august a anului 2009, ca urmare a unei conduite a suspectului Vasile Nicolae, asemănătoare cu cea a suspectului Dimitriu Sorin-Petre, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, deşi avea obligaţii restante (datorii) în cuantum de 226.360 lei, a obţinut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, în contextul implementării unui alt proiect finanţat din fonduri nerambursabile.
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a beneficiat astfel de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 lei, arată procurorii.
***
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bucureşti, Sorin Petre Dimitriu, s-a prezentat miercuri la DNA, pentru audieri într-un dosar de corupţie. În respectivul dosar se fac cercetări privind suspiciuni de fraudare a unor proiecte finanţate cu fonduri europene, relatează Adevărul.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Dimitriu ar fi venit în calitate de suspect într-o cauză legată de fonduri europene.
Reamintim că preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti a fost deja trimis în judecată într-un alt dosar în care este acuzat de accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru mai multe proiecte POSDRU şi abuz în serviciu. Alături de Dimitriu au fost deferiţi instanţei consilierul acestuia, directorul general şi directorul economic, pentru accesarea frauduloasă de fonduri europene şi abuz în serviciu.
Anchetatorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că Sorin Dimitriu, Gabriel Mihuţ şi Gabriela Dumitriu au conceput, organizat şi pus în aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasă de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de altă parte, "spolierea angajaţilor CCIB."
Potrivit DNA, la nivel de CCIB se instituise un fond de sponsorizări la care erau obligaţi să cotizeze toţi angajaţii CCIB implicaţi în implementarea programelor europene. „În acest fel, o sumă egală cu salariile a aproape 50 de angajaţi în decurs de o lună era pusă la dispoziţia lui Mihail Vlasov, fără o justificare pertinentă din punct de vedere juridic şi economic, în condiţiile în care CCIB avea un departament juridic”, arată procurorii DNA în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată sorin-Petre Dimitriu şi colegii săi.
Potrivit procurorilor DNA, cel puţin 107.492 de lei din banii cotizaţi de angajaţii CCIB au ajuns la Mihail Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ din România, de asemenea titular de mai multe dosare penale şi om cu mari cheltuieli, Vlasov fiind cunoscut ca un împătimit al cazinourilor.