Dragoş Pîslaru, discurs însufleţit: De ce e nevoie de reforma educaţiei [video]

Vedem că la nivel global competenţele non-formale sunt cheia şi atunci se pune întrebare: cum educ eu copilul în sistemul educaţional să lucreze în echipă, să aibă gândire critică, sau inteligenţă emoţională? Care sunt disciplinele unde fac lucrul acesta? Atunci voi vedea de ce e nevoie de reforma educaţiei, a apreciat ministrul Dragoş Pîslaru.
Dragoş Pîslaru - ministrul muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice (Mihut Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
08.12.2016
Se încarcă player-ul...

Noi încă ne raportăm la educaţie într-un mod individualist şi punem accent pe competenţele formale, însă cheia o reprezintă tocmai competenţele non-formale, aşa-numitele "soft skills", ca de exemplu gândire critică, inteligenţă emoţională sau lucrul în echipă, a declarat, în cadrul unei conferinţe, ministrul Muncii Dragoş Pîslaru.

"Vreau să mă refer la o analiză pe care o găsiţi într-un raport, se numeşte "Future of Jobs", este făcut de World Economic Forum, şi care ne arată competenţele care sunt cerute la nivel global. Noi discutăm într-o foarte mică măsură de competenţe formale, cea mai mare parte de competenţele cerute la nivel global sunt competenţe non-formale, soft skills. De exemplu: gândire critică, inteligenţă emoţională, lucruri care ţin de lucrul în echipă. Acestea sunt aptitudini, competenţe, pe care noi nu le formăm printr-un curriculum care să fie formal, le formăm prin modul în care gândim interacţiunea sistemului de educaţie în piaţa forţei de muncă", a declarat Pîslaru.

Ministrul Muncii consideră că este crucial să înţelegem că oricât am vrea să fim înaintea practicii şi să formalizăm – "uite, acestea sunt calificările, noi ştim ca stat că astea sunt şi descriem ce trebuie să facă fiecare acolo" – niciodată nu o să putem ţine pasul, de fapt, cu ce se întâmplă în mod real pe piaţa forţei de muncă.

"De aici este importanţa colaborării cu sectorul privat, nu doar pentru că, evident, statul trebuie să livreze şi să servească sectorul privat pentru că el generează creşterea economică, ci pentru că trebuie să învăţăm din sectorul privat ce se întâmplă în sectorul privat. Iar dacă vedem că la nivel global aceste soft skills – competenţe non-formale - sunt cheia, punem întrebarea: cum educ eu copilul în sistemul educaţional să lucreze în echipă, cum educ eu copilul să aibă gândire critică, cum educ eu copilul pe partea de inteligenţă emoţională? Care sunt disciplinele educaţionale unde fac lucrul acesta? Şi atunci voi vedea de ce este nevoie de reforma educaţiei", a continuat Pîslaru.

În opinia demnitarului, este necesar ca reforma educaţiei să nu fie doar un lucru legat de piaţa forţei de muncă, ci unul legat de transformarea societăţii pentru că de gândirea asta este nevoie în mod evident şi în sectorul public.

"Sectorul public are nevoie de persoane cu gândire critică, cu inteligenţă emoţională, care să aibă empatie, să nu se ascundă în spatele legislaţiei şi a instituţiilor, cu capacitatea de a lucra în echipă pentru că de aia discutăm de politici integrate. Acest individualism pe care noi îl avem şi îl înţelegem greşit…", a adăugat Pîslaru.

Potrivit tehnocratului de la Ministerul Muncii, problema educaţiei din ţara noastră nu se poate rezolva prin competenţe formale şi prin raportarea la educaţie într-un mod individualist.

"Când noi, ca părinţi, deşi ştim cursuri de parenting, ştim ce important este să laşi copilul să înflorească, să strălucească, dar tot îl întrebăm, că nu ne putem abţine, că aşa au făcut şi părinţii noştri, când ia o notă îl întrebi: «dar ăla cât a luat, dar cum a luat ăla zece şi tu ai luat nouă?». Încă o dată asta ne arată modul în care educăm lucrul în echipă, educăm faptul că vrem ca inteligenţa emoţională să fie dezvoltată, sau dezvoltăm prin acest mod competitivitatea înţeleasă greşit în ceea ce priveşte activitatea pe care o ai. Asta sunt elementele esenţiale. Noi încă ne raportăm la educaţie într-un mod individualist. Şi nu o să rezolvăm problema României prin competenţe formale.

În această ţară, vedeţi şi în alegeri, faptul că nu reuşim să transmitem ideile ca să înţeleagă oamenii despre ce vorbim, faptul că nu avem empatie cu problemele pe care le au oamenii în această ţară. Astea denotă exact problemele de carenţă educaţională şi de raportare la piaţa forţei de muncă. Astea sunt problemele care stau la baza societăţii, discutăm de o transformare societală a României. Următorii ani pentru asta sunt importanţi. Asta este miza alegerilor individuale pe care toţi le avem de făcut. Ce fel de societate ne dorim cu adevărat? Nu este o dezbatere doctrinară, e dezbatere de esenţă a societăţii româneşti", a subliniat Pîslaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor