UPDATE. Năstase a primit 4 ani de închisoare.Adrian Năstase află astăzi câţi ani va sta după gratii

Adrian Năstase (Epoch Times România)
Flori Mladin
08.05.2014

UPDATE. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au judecat cererea lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor primite în dosarele „Trofeul Calităţii” şi „Zambaccian”şi au respins sporul de pedeapsă cerut de procurorii DNA, astfel că acesta va rămâne cu pedeapsa de patru ani de închisoare. Decizia nu este definitivă.

***

Cazul lui Adrian Năstase este din nou pe masa judecătorilor, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti urmând să ia joi o decizie privind cererea de contopire a pedepselor fostului premier. Procurorul DNA a solicitat să se adauge un spor de un an la pedeapsa de patru ani de închisoare, iar acesta să execute cinci ani de închisoare după comasarea celor două sentinţe din dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian".

Avocaţii lui Năstase au vrut să sublinieze faptul că Adrian Năstase a executat deja 266 de zile din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii", astfel că scopul pedepsei a fost îndeplinit.

Dosarele lui Adrian Năstase

Pe 23 ianuarie, avocaţii lui Năstase au depus la Tribunalul Bucureşti cererea de contopire a pedepselor de doi ani şi, respectiv, patru ani de închisoare cu executare primite în dosarele "Trofeul Calităţii" şi "Zambaccian".

Prin contopirea pedepselor, Adrian Năstase ar avea de executat patru ani de închisoare, cu posibilitatea ca judecătorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor să aplice, dacă va considera necesar, un spor de pedeapsă.

Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere eliberarea condiţionată după 16 luni, întrucât acesta are dreptul să ceară eliberarea condiţionată după ce a ispăşit o treime din pedeapsă deoarece are peste 60 de ani.

Fostul prim-ministru a fost acuzat în dosarul Zambaccian că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de cca. 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Foloasele constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost închis pe 26 iunie 2012 şi eliberat pe 18 martie 2013, după ce i-a fost admisă cererea de eliberare condiţionată de către Tribunalul Bucureşti.

Adrian Năstase a fost acuzat în respectivul dosar că şi-a folosit influenţa pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis pe fostul premier în judecată, în 20 ianuarie 2009, acuzându-l ca şi-a folosit influenţa şi/sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase, cu alte cuvinte Năstase a făcut uz de şantaj şi trafic de influenţă pentru a-şi finanţa campania electorală pentru prezidenţialele din 2004.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor