UPDATE: Liviu Dragnea, păsuit din nou. Dosarul fraudării Referendumului din 2012, amânat
alte articole
UPDATE: Magistraţii Înaltei Curţi au amânat vineri, pentru a doua oară consecutiv, dezbaterile în dosarul "Referendumul", în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare. Noul termen dat de judecători este 29 februarie.
Aceasta este a doua oară când dosarul se amână, pe motiv că unul dintre judecătorii completului a lipsit, deoarece are probleme de sănătate, relatează HotNews.
***
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă, vineri, un nou termen în dosarul „Referendumul”, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare.
La termenul anterior, din data de 14 decembrie 2015, instanţa ar fi trebuit să audieze mai mulţi inculpaţi din dosar, însă procesul a fost amânat, pe motiv că un judecător din completul de cinci magistraţi a absentat. Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuia să audieze inculpaţii care doreau să dea o nouă declaraţie în faza de apel a dosarului. Unul dintre judecătorii din complet nu a putut fi însă prezent.
Cu acest prilej, avocaţii inculpaţilor au susţinut că se impune stabilirea unui nou termen de judecată, cererea fiind admisă de magistraţi.
Dosarul "Fraudă la Referendum"
Dosarul "Fraudă la Referendum", în care au fost trimişi în judecată Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane, a fost înregistrat la ÎCCJ în 7 octombrie 2013 iar judecarea cauzei a început în 15 noiembrie. În acest dosar de notorietate sunt implicaţi preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din Teleorman, Vrancea şi Gorj şi observatori din partea unor ONG-uri, precum şi membri de partid care l-ar fi ajutat pe Liviu Dragnea.
Dragnea a fost acuzat de procurori că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, din 29 iulie 2012, care să garanteze validarea acestuia.
În conformitate cu DNA, actualul şef al PSD ar fi creat şi coordonat un sistem naţional de influenţă prin care ar fi fraudat votul la referendum, din anchetele procurorilor reieşind că acesta ar fi folosit 10 metode diverse în scopul fraudării votului - precum votul multiplu, turismul electoral, dar şi falsificarea de semnături.
Din anchetă a reieşit că pe listele electorale erau zeci de semnături falsificate care vizau persoane plecate în străinătate, în vârstă, bolnave, nedeplasabile, sau chiar decedate. Autorităţile locale s-au mobilizat atât de exemplar încât în unele localităţi prezenţa la urne a fost de 185%
Procurorii DNA susţin că dispoziţiile date de Liviu Dragnea erau executate de către primari USL, liderii din teritoriu ai USL sau de către preşedinţii secţiilor de votare. Dragnea ar fi fost susţinut în fraudarea Referendumului de aproape 100 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt, judeţele monitorizate de procurori.
Conform rechizitoriului, după ce Liviu Dragnea transmitea mesajele către liderii locali sau preşedinţii secţiilor de votare, aceştia intrau în acţiune şi duceau alegătorii la vot sau fraudau votul.