Goldman Sachs şi JPMorgan în ring cu fondurile speculative ce promovează Brexitul

Se încinge lupta în Europa în privinţa Brexitului. Două dintre cele mai mari bănci americane de investiţii, JPMorgan şi Goldman Sachs, care au operaţiuni în Marea Britanie, investesc bani în campania pentru rămânerea britanicilor în blocul european.
Oamenii trec pe lângă o siglă a Goldman Sachs. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.01.2016

Giganţii americani Goldman Sachs şi JPMorgan dau bani unui grup de campanie ce luptă pentru menţinerea Marii Britanii în Europa, înaintea unui referendum pe această temă, care ar putea avea loc chiar în această vară.

Sky News a raportat săptămâna trecută că Goldman donează “sute de mii de lire sterline” grupului de campanie “Britain Stronger in Europe”, condus de Stuart Rose, fostul director executiv al Marks & Spencer.

Ulterior, în aceeaşi săptămână, Sky a publicat un nou raport în care a susţinut că JPMorgan “se pregăteşte, de asemenea, să facă o donaţie substanţială” aceleiaşi campanii.

Susţinând grupul pro-UE, cele două bănci americane de investiţii s-au poziţionat în tabere adverse în ceea ce priveşte multe fonduri speculative britanice ce promovează ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit).

Sir Michael Hintze, care a înfiinţat fondul speculativ CQS în 1999, susţine grupul anti-UE “Vote Leave”, iar Crispin Odey, cel care a înfiinţat fondul speculativ Odey Asset Management, este, de asemenea, de partea aceleiaşi campanii privind Brexit.

Diviziunea din sectorul financiar nu este atât de clară. David Harding, fondatorul fondului speculativ Winton Capital Management, este de partea campaniei pro-UE condusă de Stronger în Europa şi aparent a donat câteva milioane la rândul său. Fondul Egerton Capital al lui John Armitage donează, de asemenea, bani pentru Stronger în campania din Europa.

Lumea afacerilor devine tot mai aspră în legătură cu referendumului privind Brexitul. Multe companii internaţionale cu o prezenţă în Marea Britanie, precum Goldman şi JPMorgan, sunt îngrijorate că referendumul ar putea îngreuna operaţiunile lor britanice, arată Business Insider.

Premierul David Cameron a propus referendumul pentru Brexit înaintea alegerilor generale de anul trecut cu scopul de a preveni intensificarea sprijinului pentru UKIP, un partid anti-UE. Premierul britanic susţine rămânerea ţării sale în blocul european şi, în prezent, încearcă să negocieze modificarea termenilor privind calitatea de membră UE a Marii Britanii, ca o alternativă la ieşirea totală din UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor