Ungaria blochează trecerea imigranţilor pe teritoriul său. Orban pregătit să extindă gardul de frontieră spre România

Imigranţii care solicită azil nu vor mai putea trece prin Ungaria, a declarat premierul ţării. În plus, Ungaria şi Slovenia au cerut ridicarea unui gard de frontieră şi cu Grecia pentru a reduce numărul sosirilor de refugiaţi.
Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Captură Foto)

Refugiaţii nu vor mai putea intra în Ungaria, chiar dacă ei doresc doar să traverseze ţara, a declarat vineri într-un interviu premierul ungar Viktor Orban.

„Cel mai bun imigrant este imigrantul care nu vine. Cel mai bun număr este zero”, a precizat Orban în timpul interviului acordat unui post de radio de stat.

„Ruta poate să meargă oricum doreşte, dar cu siguranţă nu va fi prin Ungaria”, a adăugat el, făcând referire la ruta Balcanică folosită de solicitanţii de azil pentru a ajunge în statele nord-europene.

De asemenea, Orban a lăudat vecina Austria pentru propunerea sa privind limitarea numărului de refugiaţi primiţi – care ulterior a fost anulată – şi acceptarea a doar 127.500 de imigranţi până în 2019.

Ungaria şi-a sigilat graniţa cu Serbia în septembrie 2015 şi cu Croaţia în octombrie printr-un gard de sârmă ghimpată, lung de 175 de km. Orban a declarat că guvernul său este de asemenea pregătit să prelungească gardul către România.

„Europa nu poate primi mase mari de străini într-o manieră nelimitată, necontrolată”, a insistat el.

Garduri la graniţa elenă

Alte ţări de-a lungul rutei Balcanice, precum Macedonia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, au urmat exemplul Austriei în această săptămână, declarând că doar refugiaţii care doresc azil în Austria şi Germania vor putea pătrunde pe teritoriile lor.

În timpul unei vizite efectuate vineri în Slovenia, Orban a cerut, de asemenea, ridicarea unui gard la graniţa nordică a Greciei, pentru a sigila intrarea refugiaţilor pe teritoriul blocului european, arată Deutsche Welle.

„Dacă nu putem securiza graniţa exterioară (a UE), indiferent de costuri sau complexitate, vom distruge singuri regimul Schengen”, a menţionat Orban la o conferinţă comună de presă.

Omologul său sloven, premierul Miro Cerar, a fost de acord cu propunerea pentru protejarea graniţei europene, cerând UE să conceapă un plan comun de acţiune înainte de sosirea temperaturilor mai ridicate ale primăverii, pentru a evita disputele între ţările membre ale blocului.

„Nu avem timp până la primăvară să găsim o soluţie. Avem nevoie de o soluţie în câteva săptămâni ... altfel, ne putem aştepta la conflicte între ţări”, a susţinut Cerar la conferinţa de presă. „Situaţia (imigraţiei) este complet scăpată de sub control şi nu are nimic de a face cu umanitarismul, integrarea şi acordarea de ajutor.”

Peste 411.000 de imigranţi au pătruns pe teritoriul sloven de când Ungaria şi-a blocat graniţele în octombrie, fluxul de solicitanţi de azil [ce doresc să ajungă în nordul continentului] fiind redirecţionat prin vestul Sloveniei.

„Frână de urgenţă” pentru statele UE

Imigraţia în cadrul UE a fost un subiect intens dezbătut în ultimele săptămâni. Vineri, premierul britanic David Cameron a călătorit în Republica Cehă într-o încercare de a obţine suport pentru propunerile sale referitoare la reformarea UE înaintea unui referendum britanic din 2017, în cadrul căruia se va decide dacă Marea Britanie va rămâne sau va ieşi din bloc. Una dintre cele mai contestate reforme dorite de Cameron este limitarea imigrării din alte state UE în Marea Britanie.

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a declarat vineri că o opţiune alternativă pentru o altă controversată reformă a lui Cameron privind serviciile sociale – care va limita accesul la sistemul de ajutoare sociale pentru imigranţii care lucrează în UE – ar fi instalarea unui sistem de „frânare de urgenţă”.

„În viziunea mea, una dintre opţiunile care ar putea fi discutate, conform Republicii Cehe, este aceea de a oferi guvernului unui stat membru UE posibilitatea de a folosi o frână de urgenţă în cazul unei presiuni enorme asupra sistemului său de ajutoare sociale”, a declarat Sobotka după întâlnirea cu omologul său britanic la Praga.

Sistemul ar oferi oricărui stat UE dreptul de a îngheţa imigraţia din statele vecine UE dacă serviciile sale publice sunt supraaglomerate sau dacă sistemul său de ajutoare sociale este abuzat.

Sobotka a susţinut că guvernul său va face tot ce poate pentru a se asigura că Marea Britanie rămâne în UE, dar a recunoscut că negocierile nu vor fi uşoare. El a adăugat că cehii vor susţine un acord de reformare a blocului european care nu este „discriminatoriu” şi cu condiţia ca acesta „să nu limiteze libera deplasare a forţei de muncă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe