UPDATE. CCR dezbate prescripţia răspunderii penale pentru infracţiunile de omor

Curtea Constituţională a României (CCR) va relua, joi, dezbaterile asupra unui articol de lege ce anulează posibilitatea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor.
Memorialul Victimelor şi Represiunii Comunismului de la Sight (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.12.2013

UPDATE. Crimele torţionarilor sunt imprescriptibile. Curtea Constituţională a respins, joi, excepţia de neconstituţionalitate privind înlăturarea prescripţiei pentru infracţiunile de omor.

Curtea Constituţională a României (CCR) va relua, joi, dezbaterile asupra unui articol de lege ce anulează posibilitatea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor.

Dacă CCR admite excepţia de neconstituţionalitate, faptele torţionarilor care i-au torturat în puşcarii pe dizidenţii anti-comunişti, crimele înfăptuite în timpul Revoluţiei din 89 şi Mineriadelor ar putea fi prescrise definitiv.

Excepţia a fost dezbătută prima dată de CCR în şedinţa publică din 24 septembrie, însă Curtea a amânat pronunţarea pentru 15 octombrie.

Pe 15 octombrie, CCR a amânat din nou soluţionarea excepţiei, din cauza imposibilităţii constituirii completului de judecată, pentru data de 21 noiembrie.

În 21 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol a excepţiei ridicate de Nicolae Jr. Trebuian, care a contestat constituţionalitatea dispoziţiilor art.125 alin.3 din Codul penal, pentru 12 decembrie, respectiv azi.

Solicitarea unui deţinut de drept comun invocată pentru a îi lăsa liberi pe torţionari

Excepţia de constituţionalitate a fost formulată pentru prima dată de un deţinut de drept comun, Nicolae Trebuian. Acesta a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru vătămare deosebit de gravă. Însă după formularea sentinţei definitive, în anul 2000, Trebuian a dispărut, fiind dat în urmărire.

După ce a fost prins, Trebuian a contestat executarea pedepsei. Adresându-se CCR, Nicolae Trebuian a explicat că a fost prins de autorităţi după ce termenul de prescripţie pentru executarea pedepsei în cazul său a fost împlinit şi că nici n-ar fi trebuit să fie încarcerat, de fapt. Sesizarea lui Trebuian se baza pe prevederile codului penal înainte ca acesta să fi fost modificat prin legea 27/2012 ce cuprindea şi această situaţie. Solicitarea sa de sesizare a Curţii Constituţionale a fost admisă.

Eliminarea prescripţiei care înlătură răspunderea penală pentru omor sau a vătămărilor grave urmate de decesul victimei a fost redactată, ca proiect de lege, de europarlamentarul Monica Macovei şi introdusă în discuţia Parlamentului României de către deputatul Sever Voinescu. Proiectul de lege a fost adoptat şi promulgat în februarie 2012

Consolidarea democraţiei, strâns legată de sancţionarea crimelor

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, a transmis judecătorilor Curţii Constituţionale, în 9 octombrie, o scrisoare privind situaţia care ar fi creată odată cu admiterea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii 27/2012.

"Această lege sancţionează încălcarea dreptului la viaţă, cel mai important dintre toate drepturile şi libertăţile recunoscute ale omului. De aceea, acest act normativ reprezintă o necesitate pentru societatea românească, care încă nu şi-a încheiat conturile cu trecutul, inclusiv din perspectiva aflării adevărului cu privire la crimele comise în decembrie 1989. Consolidarea democraţiei în România este, din punctul nostru de vedere, direct legată de sancţionarea crimelor din timpul Revoluţiei române. Aşadar, o eventuală admitere a excepţiei de neconstituţionalitate a Legii 27/2012 ar crea blocaje greu de îndepărtat în viitor“, se arată în scrisoarea semnată de Andrei Muraru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor