„Pământul de aur de la Giurgiu”. Udrea cere anchetă parlamentară în cazul „arendaşului” Dan Voiculescu

Ca urmare a dezvăluirilor jurnalistului Robert Turcescu, PMP a cerut marţi seară, în cadrul unui comunicat de presă, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze modul în care preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a obţinut arendarea a 2.600 de hectare de teren în Giurgiu, deşi are un proces cu statul pentru neplata arendei.
Elena Udrea, preşedinta PMP (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
02.07.2014

Ca urmare a dezvăluirilor jurnalistului Robert Turcescu, PMP a cerut marţi seară, în cadrul unui comunicat de presă, constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să investigheze modul în care preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a obţinut arendarea a 2.600 de hectare de teren în Giurgiu, deşi are un proces cu statul pentru neplata arendei.

"Dezvăluirile presei în acest caz confirmă un fapt pe care îl semnalam de mult: mogulul Felix are în arendă cel puţin un minister din Guvernul României, cel al Agriculturii, care îi asigură profitul economic. Informaţiile din presă referitoare la acest caz conduc către o serie de ilegalităţi comise de firmele mogulului Felix, dar şi de către acţiuni cel puţin dubioase ale instituţiilor subordonate Ministerului Agriculturii, prin care Dan Voiculescu a reuşit să ia din nou în arendă terenul din Giurgiu. Miza finală ar fi reprezentat-o o afacere de şi mai mare amploare pe care Dan Voiculescu intenţionează să o realizeze prin debitorul sau privat, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin: cumpărarea întregii suprafeţe de teren, prin folosirea dreptului de preempţiune, de care arendaşul sau concesionarul ar beneficia, în situaţia privatizării ICITID-Băneasa, proprietara terenului în cauză”, transmite PMP.

Elena Udrea a declarat pentru Realitatea Tv că este necesară o comisie de anchetă parlamentară pentru terenul dobândit de către Voiculescu de la ADS, pe care le-a obţinut cu încălcarea legii şi cu sprijinul apropiatului dumnealui, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. Aceasta explică că este vorba despre un teren de 2600 de hectare luat printr-un contract semnat anul trecut, în luna mai, în condiţiile în care firma lui Voiculescu nu avea dreptul să ia în arendă acest contract şi cu clauze care îl favorizează pe Voiculescu.

„Avem în acest moment tabloul complet al urii pe care media controlată de Dan Voiculescu o revarsă în fiecare zi împotriva Preşedintelui României, Traian Băsescu. Nu este vorba doar de teama de o justiţie independentă care poate judeca fără a ţine cont de averea şi influenţa inculpaţilor. În mod evident, Dan Voiculescu vrea să-l înlăture pe Preşedintele României şi pentru ca marionetele sale politice, fie că vorbim de parlamentari, miniştri sau chiar prim-ministrul ţării să fie la butoanele puterii pentru a-i satisface, pe mai departe, interesele comerciale ale companiilor pe care le deţine. De altfel, istoricul cazului legat de acest teren se suprapune cu toate etapele acţiunii politice împotriva Preşedintelui României, fie că vorbim de suspendarea acestuia în iulie 2012 sau instrumentarea cazului Nana. Constituirea unei comisii de ancheta este un prim pas pe care îl considerăm necesar a afla adevărul în acest caz. Totodată, PMP ia în considerare să iniţieze şi o moţiune simplă împotriva Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. PMP se opune încercărilor arendaşului Voiculescu de a transforma România în moşia proprie, fie prin încercările de a destabiliza justiţia, fie prin controlul pe care îl exercită asupra Guvernului”, se arată în comunicatul de presă al PMP.

Udrea a precizat că dacă „Parlamentul, Voiculescu, Ponta, PSD, PC au decis ca este cazul să facă o anchetă de comisie parlamentară pentru a ancheta cum o persoană privată, Ioana Băsescu, a cumpărat 300 de hectare cu bani privaţi, atunci cred că este cu adevărat de interes să aflăm cum a fost posibil ca Voiculescu să ia 2600 de hectare de la ADS”.

Dezvăluirile lui Robert Turcescu

Ce-ar fi dacă aţi afla că toată isteria declanşată în România de Voiculescu şi Antena 3 în ultimii ani are rădăcini adânci într-un teren de 2600 de hectare? E adevărat, nu vorbim de orice fel de teren, ci de una dintre cele mai roditoare suprafeţe de pământ de pe cuprinsul ţării. Atât de fertil este acest pământ încât pe el se pot obţine recolte de 5000-6000 de kg de grâu la hectar, scrie luni jurnalistul Robert Turcescu, pe blogul său.

Turcescu explică că terenul se află în Giurgiu şi încă de pe vremea lui Ceauşescu a beneficiat de un sistem sofisticat şi performant de irigaţii cu apă din Dunăre. Înainte de ’89, dar şi după, pe acest teren funcţiona şi experimenta Institutul de Cercetări şi Inginerie Tehnologică pentru Irigaţii şi Drenaje (ICITID- Băneasa).

„Ca să înţelegeţi miza, să spunem că, în mod obişnuit, media de producţie pentru o suprafaţă similară oriunde pe cuprinsul ţării este cuprinsă între 300 şi 1000 de kilograme. De treisprezece ani, prin firmele pe care le controlează, prin inginerii contractuale şi câteva procese, dintre care unele se află încă în derulare, Voiculescu exploatează acest teren, încasează profituri şi subvenţii la hectar. Şi, desigur, pândeşte momentul în care ICITID-Băneasa va fi privatizat pentru a pune mâna pe cele 2600 de hectare de pământ, prin exercitarea dreptului de preempţiune, ca arendaş şi/sau concesionar. Firmele lui Voiculescu au arendat acest teren încă din 2001 şi, aşa cum voi demonstra mai jos, îl deţin şi astăzi în arendă/concesiune, deşi Agenţia Domeniilor Statului (ADS) are un proces deschis împotriva Grivco încă din 2010, proces prin care statul român cere acestei firme să plătească 1.229.282 de lei, adică aproximativ 250.000 de euro, pentru că a folosit fără titlu valabil, în perioada mai 2008-mai 2009, suprafaţa de 2.600 de hectare teren agricol administrat de ICITID”, a dezvăluit jurnalistul.

Manevrele prin care firmele lui Voiculescu au arendat cele 2600 de hectare din Giurgiu încă din anul 2001 au o istorie lungă, întinsă pe mai bine de zece ani, susţine Turcescu, care a vrut să atragă în special atenţia asupra evenimentelor din anului 2010.

„Vom sări direct la anul 2010. În luna februarie a acelui an, noul ministru al Agriculturii în Guvernul Boc II, independentul Mihail Dumitru, acorda un interviu ziarului Bursa în care, printre altele, declara „suntem într-un proces de analiză a activităţii ADS. Noi analizăm portofoliul agenţiei atât din punctul de vedere al terenurilor pe care le gestionează, cât şi al participaţiilor statului în diferite sectoare agricole. Vom vedea şi care este situaţia terenurilor concesionate”. Încă din 2009, ADS avea un proces cu Grivco S.A. acuzată că „a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008-14.05.2009, suprafaţa de 2.499,03 ha teren arabil ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, fapt pentru care datorează suma de 1.229.282,31 lei, reprezentând preţul exploatării fără a deţine titlu valabil. Acest calcul este făcut plecând de la o redevenţă minimă/ha de 998 kg grâu”. Să reţinem, deci: statul român prin ADS vs. Voiculescu prin SC Grivco S.A., proces aflat pe rol încă din 2009!”, a subliniat Robert Turcescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor