Universul prin ochelari gamma

Cercetarea astronomică folosea iniţial capacitatea omului de a vedea. Totuşi, ochiul uman percepe un segment redus de lungimi de undă din întreagul spectru electromagnetic ce cuprinde diferite tipuri de unde: de la cele radio, microunde, infraroşii, cele vizibile omului, ultraviolete, razele x şi razele gamma. dincolo de ce percepem noi se află lucruri incredibile pe care cercetătorii nu le-au putut explora decât prin intermediul tehnologiei moderne.
P. P.
12.03.2014

Cercetarea astronomică folosea iniţial capacitatea omului de a vedea. Totuşi, ochiul uman percepe un segment redus de lungimi de undă din întregul spectru electromagnetic ce cuprinde diferite tipuri de unde: de la cele radio, microunde, infraroşii, cele vizibile omului, ultraviolete, razele x şi razele gamma. Dincolo de ce percepem noi se află lucruri incredibile pe care cercetătorii nu le-au putut explora decât prin intermediul tehnologiei moderne ce captează alte tipuri de lungimi de undă din spectru.

Unele lungimi de undă sunt potrivite pentru studiul găurilor negre, altele pot dezvălui stelele şi planetele care abia se nasc, iar o altă parte a undelor din spectru permit explorarea istoriei evoluţiei cosmosului.

NASA a lansat pe orbită mai multe aparate dotate cu tehnologie care analizează diferite tipuri de undă din spectrul luminos. Unul dintre acestea este telescopul Fermi Gamma-Ray, care orbitează în jurul Terrei şi care a depăşit o nouă frontieră electromagnetică.

Astrofizicianul Dave Thompson, de la Centrul de Zboruri Spaţiale NASA, a afirmat că Fermi Gamma-Ray recepţionează şi analizează "fotoni energetici neobişnuiţi şi detectează atât de mulţi încât am reuşit să producem întreaga hartă celestă a universului de energie foarte înaltă", adică energia cuprinsă între 10 miliarde şi 100 de miliarde de electrovolţi (ev).

"O treime din noile surse descoperite nu pot fi legate de niciun tip de obiecte producătoare de unde gamma. Nu avem nicio idee ce sunt. Au un singur lucru în comun – energie înaltă. Printre ele se află şi găurile negre super-masive asociate cu quasari super-compacţi numiţi "blazari", rămaşi în urma exploziilor super-novelor precum şi stele neutronice care se rotesc rapid, denumite "pulsari".

Unele unde gamma par să provină din structuri numite ”bulele Fermi” – structuri gigantice de energie înaltă emanate din interiorul centrului Căii Lactee. Acestea se întind până la aproximativ 20.000 de ani lumină deasupra şi dedesubtul planului galactic. Procesul de formare a acestor bule este un alt mister.

Acum că prima hartă a cerului a fost completată, Fermi se va ocupa de un program de supraveghere mai atentă şi detaliată a acestor fenomene. David Paneque, cercetător senior la institutul german Max Plank afirmă că "în câţiva ani, Fermi va dezvălui ceva nou despre toate aceste fenomene. De exemplu ce anume le face să funcţioneze şi de ce generează aceste nivele energetice nepământene".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor