Universitatea din Bucureşti se sesizează în scandalul deţinuţilor-scriitori

Surprinsă de amploarea fenomenului "literaturii" ştiinţifice de penitenciar, Universitatea din Bucureşti promite că va verifica implicarea profesorilor săi în girarea lucrărilor ce le-au adus puşcăriaşilor o eliberare mai rapidă.
Ana Ion
13.01.2016

alte articole

Universitatea din Bucureşti (Facebook, Universitatea)
Ana Ion
13.01.2016

Universitatea din Bucureşti reacţionează în scandalul scriitorilor-puşcăriaşi, fenomen care s-a "bucurat" de participarea unor profesori universitari, precizând că va examina situaţiile în care este implicată prin cadrele sale didactice, pentru a vedea în ce condiţii şi-au dat profesorii girul pentru lucrări scrise de deţinuţi.

Prestigioasa instituţie de învăţământ mai reaminteşte, în cadrul unui comunicat de presă citat de Hotnews, că a cerut public, încă de la jumătatea anului 2015, abrogarea prevederii legale care îi scuteşte pe deţinuţi de 30 de zile din pedeapsă, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă în puşcărie.

Redăm comunicatul instituţiei de învăţământ:

"Universitatea din Bucureşti este surprinsă de amploarea fenomenului cărţilor aşa-zis ştiinţifice, publicate în detenţie, fapt care a permis eliberarea înainte de termen a deţinuţilor.

Prea puţin cunoscut, până de curând, fenomenul este generat de o prevedere legală care a permis decizii ale direcţiilor penitenciarelor, favorizate şi de girarea de către cadre universitare a caracterului ştiinţific al acestor lucrări.

Universitatea din Bucureşti a cerut public, încă din luna iulie a anului trecut, abrogarea acestei prevederi legale care, se vede acum, a produs consecinţe care afectează şi mediul academic. Nu este de acceptat argumentul că acele cadre didactice şi-au dat girul în nume personal. Ele şi l-au dat având funcţia didactică universitară cerută de lege.

Universitatea din Bucureşti, prin Comisia de etică, va examina situaţiile în care este implicată prin cadrele sale didactice, pentru a vedea în ce condiţii a fost acordat girul şi dacă este vorba despre lucrări ştiinţifice.

Universitatea din Bucureşti, ca şi în alte ocazii, speră că lumea academică românească să susţină efortul pentru consolidarea şi practicarea valorilor eticii şi ale integrităţii academice", se precizează în comunicatul semnat de rectorul Universităţii din Bucureşti, prof. univ. dr. Mircea Dumitru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor