"Problema este una de principiu: De ce trebuie să beneficieze de scutiri de pedeapsă cei care scriu cărţi?"

Fenomenul "deţinuţilor-scriitori" a stârnit discuţii aprinse în spaţiul public. Cum legea oferă o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" scrisă, mai toţi deţinuţii celebri ai ţării şi-au descoperit subit talentele literare.
Andrei Pricopie
11.01.2016

alte articole

Laura Stefan (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.01.2016

Problema este una de principiu - deţinuţilor nu trebuia să le fie oferită, prin lege, o astfel de facilitate, consideră Laura Ştefan, coordonator al activităţilor anticorupţie pentru Expert Forum.

"Dacă vrei să scrii cărţi, asta e o decizie personală. Vei ajunge un autor foarte iubit de cititorii tăi. Dar nu văd de ce trebuie să scurtezi pedeapsa unui om care e în puşcărie pentru că a furat sau pentru că a luat şpagă sau pentru că a devalizat o instituţie publică sau o companie doar pentru că a binevoit să ne 'lumineze'", a declarat Laura Ştefan pentru Ziare.com

În opinia expertei, "într-o ţară ca România, care nu este în stare să rezolve problemele de probitate nici în ceea ce îi priveşte pe oamenii cu ambiţii academice, ca să nu mai vorbesc de oamenii politici, care au tot felul de doctorate mai mult sau mai puţin plagiate (şi avem astfel de exemple în toate guvernele, inclusiv în cel actual), a introduce o astfel de prevedere în lege, care să permită scurtarea pedepselor pentru cei aflaţi în penitenciar, este o naivitate, dacă nu mai mult, este o iluzie".

Laura Ştefan a atras atenţia că "accesul celor deţinuţi la calculatoare sau la alte mijloace de editare electronică a cărţilor lipseşte cu desăvârşire sau este foarte redus", şi atunci "este foarte interesant de văzut cum pot să redacteze de mână aceste 'capodopere'".

Întrebată dacă, în contextul în care foarte mulţi deţinuţi au beneficiat de clemenţa celor de la Autoritatea Naţională a Penitenciarelor precum şi a judecătorilor care au decis reducerea pedepselor, aceştia ar putea fi acuzaţi de ceva din punct de vedere legal, experta anticorupţie a replicat:

"Mi se pare că se pune prea mare accent pe rolul judecătorilor în această cauză. Sigur, ei puteau să fie mai severi, mai atenţi, mai circumspecţi şi mai parcimonioşi în a oferi această scurtare de pedeapsă, dar, repet, problema majoră mi se pare aceea a inadecvării acestei prevederi legislative cu ţara.

A aştepta de la judecători să rezolve toate problemele pe care noi, de altfel, nu suntem în stare să le rezolvăm prin instituţii administrative este nedrept pentru judecători. Nu spun că judecătorii nu puteau să o facă, aşa cum am văzut exemple de judecători care au refuzat să ofere această reducere de pedeapsă justificând că opera respectivă nu îndeplineşte standardele. Însă e naiv să ne închipuim că rezolvarea problemei se va face prin ANP şi judecători".

În timp ce ministrul Justiţiei Raluca Prună promite schimbări, un grup de 15 parlamentari a depus deja un proiect de lege menit să pună capăt acestui fenomen.

"Există o iniţiativă legislativă depusă zilele acestea de senatorul Valentin Todiraşcu. Dar eu nu cred că soluţia poate să vină dintr-un reglaj mai fin al normelor de aplicare a legii. Eu cred că problema este una de principiu: de ce trebuie să beneficieze de scutiri de pedeapsă oamenii care scriu cărţi?", a întrebat Laura Ştefan.

Recomandăm şi Care sunt cei mai prolifici scriitori din penitenciar. Lista completă a "producătorilor" de lucrări ştiinţifice

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor