Preda cere anchetă în cazul profesorilor care "au girat impostura intelectuală a corupţilor din puşcării"

Europarlamentarul Cristian Preda a solicitat intervenţia Ministerului Educaţiei după ce presa a publicat lista profesorilor universitari şi a conferenţiarilor care i-au susţinut pe "deţinuţii-scriitori" în demersul lor de a-şi reduce pedeapsa.
Andrei Pricopie
10.01.2016

alte articole

Cristian Preda (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
10.01.2016

"Pe lista zecilor de profesori care au girat impostura intelectuală a corupţilor din puşcării găsim, alături de politrucul Aurelian Bondrea, fondatorul fabricii de diplome Spiru Haret, nume precum: Dan Dungaciu, directorul Institutului de ştiinţe politice al Academiei Române, Mireille Rădoi, director general BCU, Dan Pavel, profesor la FSPUB, Paul Dobrescu, profesor la SNSPA, Adrian Majuru, profesor la Arhitectură şi Dumitru Miron, profesor la ASE.

Cred că s-ar cuveni ca, în fiecare dintre aceste comunităţi academice, să se lămurească felul în care s-a făcut evaluarea lucrărilor semnate de puşcăriaşi. Ministerul Educaţiei ar trebui să solicite anchete instituţionale în toate facultăţile implicate, fie ele publice sau private", a declarat europarlamentarul Cristian Preda.

Pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" scrisă, un deţinut beneficiază, potrivit legii, de o scutire de pedeapsă de 30 de zile. Odată ajunşi după gratii, mai toţi puşcăriaşii celebri ai ţării s-au transformat subit în scriitori, adevăraţi "producători" de lucrări ştiinţifice, deşi unii dintre ei nu s-au mai remarcat niciodată până atunci în domeniu.

Pentru a beneficia de respectiva reducerea, un deţinut trebuie să prezinte comisiei din penitenciar o recomandare scrisă din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar care să confirme că deţinutul respectiv are calificarea necesară să înceapă o astfel de lucrare. Presa a publicat recent lista profesorilor universitari şi a conferenţiarilor care i-au susţinut pe "deţinuţii-scriitori".

În timp ce ministrul Justiţiei Raluca Prună promite schimbări, un grup de 15 parlamentari a depus deja un proiect de lege menit să pună capăt acestui fenomen care a căpătat o amploare ce a stârnit reacţii dure din partea opiniei publice.

În intervalul 2007 - 2010 a fost scrisă doar o lucrare ştiinţifică pe an, în 2011 - trei lucrări, în 2012 - şase, 2013 - 11, 2014 - 69, iar în 2015 se atinge un vârf, cu 331 de lucrări ştiinţifice, a dezvăluit recent Raluca Prună.

Recomandăm şi Care sunt cei mai prolifici scriitori din penitenciar. Lista completă a "producătorilor" de lucrări ştiinţifice

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor