Profesorii care i-au girat pe "deţinuţii-scriitori", în vizorul ministrului Adrian Curaj
Adrian Curaj a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor să facă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, în condiţiile în care mai mulţi profesori universitari şi conferenţiari au dat recomandări pentru cărţile scrise de deţinuţi, astfel încât aceştia din urmă au beneficiat de reducerea pedepsei, relatează Mediafax
Consiliului Naţional al Rectorilor va trebui ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia şi responsabilitatea universităţilor, să ceară universităţilor din care fac parte profesorii respectivi să realizeze o analiză punctuală a cazurilor.
O situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi transmisă până la data de 11 februarie, potrivit Ministerului Educaţiei. "Îmi exprim încrederea că instituţiile de învăţământ superior şi cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide şi a lua măsurile care se impun", a declarat Adrian Curaj.
Pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" scrisă, un deţinut beneficiază de o scutire de pedeapsă de 30 de zile cu condiţia ca acesta să prezinte comisiei din penitenciar o recomandare scrisă din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar care să confirme că are calificarea necesară pentru a începe o astfel de lucrare.
Cum fenomenul "deţinuţilor-scriitori" a luat amploare, presa a devenit tot mai interesată de subiect şi a dezvăluit, în final, cu ajutorul Ministerului Justiţiei, lista completă a "producătorilor" de lucrări ştiinţifice, dar şi a profesorilor care i-au girat. Printre aceştia din urmă se numără şi feţe bisericeşti.