Programul "deţinuţii-scriitori" ar putea fi închis prin OUG [video]

Ministrul Justiţiei Raluca Prună a decis să pună capăt controversatului fenomen al "deţinuţilor-scriitori" care a stârnit revolta opiniei publice.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Cum legea le oferea o scutire de pedeapsă de 30 de zile pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" realizată, mai toţi deţinuţii celebri ai ţării s-au transformat subit în scriitori. Unii au scris şi câte 10 cărţi în perioade extrem de scurte de detenţie. Pentru a stopa acest fenomen, ministrul Justiţiei Raluca Prună a solicitat Guvernului Cioloş să abroge, prin ordonanţă de urgenţă, dispoziţia legislativă care permite această reducere de pedeapsă.

"M-am decis tocmai constatând că fenomenul este scăpat completamente de sub control să propun Guvernului României ca, printr-o ordonanţă de urgenţă care va fi promovată în prima şedinţă de Guvern din luna februarie, să cer abrogarea acestei dispoziţii. Nu am să insist acum asupra motivelor pentru care cer abrogarea. Voi face o consultare publică, pentru că legea obligă ca la orice fel de act normativ să existe o consultare publică. Urgenţa, cred că nu mai este cazul să detaliez, ea este evidentă.

Este un fenomen scăpat de sub control şi, pentru moment, cea mai bună soluţie este abrogarea acestei dispoziţii. Împreună cu această ordonanţă de urgenţă pe care înţeleg să o promovez, voi pune în aceeaşi zi pe masa Guvernului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia de altfel să fie adoptat odată cu legea, deci în februarie 2014. S-a lucrat la acest regulament înainte ca eu să preiau mandatul şi am să îl pun pe masa Guvernului ca prin hotărâre de Guvern să fie adoptat odată cu OUG", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a explicat că această prevedere care permite reducerea pedepsei "deţinuţilor-scriitori" exista în dreptul roman încă din anul 1969 însă nu a pus probleme de-a lungul timpului.

"De-a lungul timpul această prevedere nu pare să fi suscitat probleme. Problemele au apărut din momentul în care, la nivelul anului 2013, am asista la o creştere fulminantă, exponenţială, a acestor lucrări. Din 2007 până prin 2010, exista o lucrare pe an. Acum am primit alte cifre de la ANP, ceea ce arată că nici eu ca ministru al Justiţiei nu am nişte cifre corecte. Acestea fiind zise, la nivelul anului 2014, am avut 90 de astfel de lucrări, în anul 2015 au fost 340 de astfel de lucrări", a precizat Raluca Prună.

Întrebată cine stabileşte dacă o carte scrisă de un deţinut este sau nu o lucrare ştiinţifică, aşa cum cere legea, noul ministru a replicat:

"Eu cred că în primul rând bunul simţ stabileşte că este o lucrare ştiinţifică. Dacă am o lucrare despre faptul că astăzi plouă, cred că suntem cu toţii de acord că nu este o lucrare ştiinţifică. În afară de o primă cenzură a bunului simţ, aceste lucrări erau în cele din urmă cenzurate de o instanţă.

Sigur, nici judecătorul nu poate fi ţinut să se pronunţe cu privire la absolut orice fel de domeniu ştiinific, dar există expertize judiciare care pot fi cerute. Există decizii în anii trecuţi ale instanţelor din România care au refuzat acest beneficiu motivând că lucrarea nu este o lucrare ştiinţifică."

Noul ministru al Justiţiei i-a solicitat, de asemenea, premierului Dacian Cioloş să-şi trimită Corpul de Control să facă o anchetă administrativă. Între timp şi DNA s-a autosesizat în problema "deţinuţilor-scriitori".

"Am cerut o anchetă administrativă şi am constatat că şi DNA s-a autosesizat. Rămâne de văzut în primul rând dacă sunt compatibile - ancheta administrativă cu cea judiciară", a adăugat Raluca Prună.

Deţinuţii care scriu în prezent cărţi nu vor mai beneficia de faimoasa reducere de pedeapsă, odată ce ordonanţa de urgenţă va fi adoptată.

"Cineva care scrie astăzi o lucrare şi care astăzi în timp ce vorbim nu a primit deja beneficiul reducerii pedepsei în faţa unei instanţe nu va mai beneficia. Putem să scriem în continuare şi eu doresc ca cei care au scris din dragoste de carte să continue să o facă, mai cu seamă că am citit că scrisul face bine tuturor. Putem să continuă să scriem, dar nu vom mai avea beneficiul reducerii de 30 de zile", a mai precizat Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne