Înalte feţe bisericeşti girează "lucrări ştiinţifice" aducătoare de libertate prematură

Pe lista profesorilor universitari şi a conferenţiarilor care i-au girat pe "deţinuţii-scriitori" se numără şi două înalte feţe bisericeşti - ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului, şi ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului.
Andrei Pricopie
10.01.2016

alte articole

Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului (cugetliber.ro)
Andrei Pricopie
10.01.2016

Pentru fiecare "lucrare ştiinţifică" scrisă, un deţinut beneficiază de o scutire de pedeapsă de 30 de zile cu condiţia ca acesta să prezinte comisiei din penitenciar o recomandare scrisă din partea unui profesor universitar sau a unui conferenţiar care să confirme că are calificarea necesară pentru a începe o astfel de lucrare.

Cum fenomenul "deţinuţilor-scriitori" a luat amploare, presa a devenit tot mai interesată de subiect şi a dezvăluit, în final, cu ajutorul Ministerului Justiţiei, lista completă a "producătorilor" de lucrări ştiinţifice, dar şi a profesorilor care i-au girat. Printre aceştia din urmă se numără şi feţe bisericeşti.

Din cele cinci cărţi scrise de Gigi Becali, care i-au adus o reducere de 150 de zile de detenţie, două sunt pe teme religioase. "Iubirea milostivă şi mântuitoare" şi "Muntele Atos, patria ortodoxiei" au primit recomandare din partea lui Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, respectiv a lui Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului.

"Noi am speculat legea şi ne-am creat un mic avantaj. Cred şi eu că nimeni nu poate scrie 10 cărţi de unul singur. Dacă eşti ajutat şi dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele", declara recent finanţatorul Stelei.

Gigi Becali nu a fost singurul deţinut care a beneficiat de recomandarea arhiepiscopului Tomisului, profesorul universitar preot Teodosie de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa.

Înaltul prelat, care în trecut a semnat un angajament cu Securitatea, iar în prezent este urmărit penal pentru luare de mită şi complicitate la fals intelectual, l-a sprijinit în demersurile sale literare şi pe Gabriel Bucică, un preot de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, condamnat pentru trafic cu etnobotanice. Acesta din urmă a scris "Legea Mozaică în lumina Noului Testament" şi "Importanţa familiei după legea mozaică".

Relu Fenechiu, fost ministru al Transporturilor, a beneficiat şi el de susţinerea unei feţe bisericeşti. Una dintre cele două cărţi scrise în detenţie - "Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi" - a primit recomandare din partea profesorului preot Vasile Nechita, de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa.

Aflat după gratii, Sabin Ilieşi, fost lider liberal, a scrie cartea "Biruinţă în suferinţă", lucrare care a primit recomandarea preotului dr. Florin Bozântan, de la Universitatea Babeş-Bolyai, Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca.

La rândul său, Dan Andrei Hosu, condamnat pentru tâlhărie calificată în dosarul jafului de la Banca Transilvania, sucursala Cluj, din 2009, a scris cartea "Iertarea în Hristos din perspectiva Noului Testament", fiind girat de profesorul universitar preot Mihai Himcinschi, de la Universitatea 1 Decembrie Facultatea de Teologie Ortodoxă – Alba Iulia.

Un alt deţinut pe nume Iova Valentin, condamnat pentru complicitate la delapidare, a beneficiat de recomandarea profesorului universitar preot Ioan Stancu, de la Facultatea de Teologie din Piteşti, pentru cărţile "Sufletul în viziunea Sfinţilor Părinţi" şi "Credinţa, calea spre mântuirea omului contemporan".

Recomandăm şi Care sunt cei mai prolifici scriitori din penitenciar. Lista completă a "producătorilor" de lucrări ştiinţifice

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor