Uniunea Europeană critică legea rusă împotriva ONG-urilor “indezirabile”

Uniunea Europeană susţine că preşedintele rus Vladimir Putin a făcut un pas îngrijorător când a semnat o lege care interzice ceea ce Moscova consideră a fi ONG-uri “indezirabile”.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.05.2015

Uniunea Europeană susţine că preşedintele rus Vladimir Putin a făcut un pas alarmant când a semnat o lege care interzice ceea ce Moscova consideră a fi ONG-uri “indezirabile”.

Serviciile pe probleme externe ale UE au susţinut duminică într-o declaraţie că noua lege va constrânge şi mai mult societatea civilă, mass media independentă şi opoziţia politică, deja lovite de o serie de restricţii în Rusia.

“Legea va restricţiona libertatea de exprimare şi a mass mediei, precum şi pluralismul de opinie”, conform declaraţiei UE.

În baza legii semnate de Putin, autorităţile ruse vorpitea interzice ONG-urile străine şi ataca personalul acestora.

Dacă sunt prinşi că încalcă legea, oficialii ONG-urilor riscă să primească până la 6 ani de închisoare sau li se va interzice să intre în Rusia pe o perioadă nelimitată.

UE susţine că noua lege încalcă însăşi Constituţia Rusiei şi a criticat poziţia Consiliului Prezidenţial rus al Drepturilor Omului în privinţa adoptării aceste legislaţii.

Potrivit BBC, legea adoptată sâmbătă va permite procurorilor să declare o organizaţie "indezirabilă" pentru stat dacă aceasta reprezintă o posibilă ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei.

Deşi agenţia de ştiri Interfax susţine că măsura se va aplica organizaţiilor considerate o ameninţare pentru "ordinea constituţională, capacitatea defensivă şi securitatea Rusiei", definiţia termenului "indezirabil" lasă însă loc la interpretări.

Rusia a acuzat în trecut Uniunea Europeană şi aliatul său SUA că utilizează aceste organizaţii pentru a interfera în problemele sale interne.

În plus, Moscova a susţinut în 2013 că Washingtonul ocoleşte restricţiile ruse asupra finanţărilor străine prin canalizarea banilor din afară către organizaţiile non-guvernamentale.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor