Rusia ameninţă că va bloca Google, Twitter şi Facebook datorită conţinutului “extremist”
Şeful serviciului federal pentru monitorizarea comunicaţiilor, Roskomnadzor, a avertizat companiile Google, Facebook şi Twitter cu amenzi şi interdicţii dacă acestea nu se conformează cerinţelor Moscovei în privinţa conţinutului pe care aceasta îl consideră că fiind extremist şi dacă nu va oferi autorităţilor ruse informaţii în legătură cu traficul online pe pagini individuale, arată Moscow Times.
În scrisorile trimise directorilor executivi ale celor trei companii, şeful Roskomnadzor, Alexander Zharov, le-a acuzat de desfăşurarea de “acţiuni ilegale” atunci când ignoră cerinţele Rusiei şi le-a ameninţat cu sancţiuni, a raportat ziarul rusesc pro-guvernamental Izvestia.
Purtătorul de cuvânt al Roskomnadzor, Vadim Ampelonski, a confirmat că scrisorile au fost trimise, adăugând că o astfel de măsură generează un anumit proces de comunicare cu cei vizaţi.
“Sperăm că, în acest caz, companiile vor răspunde şi vor respecta cerinţele care le-au fost prezentate în repetate rânduri”, a declarat el, conform Izvestia.
O serie anterioară de scrisori a fost trimisă de adjunctul lui Zharov, Maxim Ksendzov, la începutul acestui luni.
În acele mesaje, Ksendzov a cerut ca Twitter, Facebook şi Google să şteargă conţinutul online care “implică apeluri pentru tulburări în masă [sau] desfăşurarea de activităţi extremiste”, sau apeluri pentru participarea la mitinguri neautorizate.
Ksendzov a mai cerut ca acele companii să furnizeze autorităţilor ruse informaţii despre numărul de vizitatori pe anumite pagini, a raportat Izvestia. Această cerinţă a fost declanşată de o lege adoptată în vara anului trecut, care cere bloggerilor ale căror conturi primesc mai mult de 3.000 de vizitatori pe zi să se înregistreze ca mass media.
Facebook a anunţat că răspunde la cerinţele Guvernului Rusiei şi pune la dispoziţia acestuia date despre utilizatori, date conforme politicilor companiei şi legislaţiei locale. În ceea ce priveşte Twitter, aceasta a avut o rată de răspuns similară în Statele Unite, însă a respins 108 cereri ale Guvernului rus în ultimele şase luni ale anului trecut, arată B1.
Google a declarat că pune la dispoziţia autorităţilor ruse o parte din informaţiile legate de utilizatorii săi. Astfel, compania americană a răspuns unui procent de 5% din cele 134 de cereri guvernamentale ruse, mult mai puţin decât în cazul Statelor Unite. Mai mult, compania a anunţat că nu va răspunde unor cereri care nu respectă procedurile legale şi politicile Google.
Moscova doreşte să controleze libertatea de exprimare a dizidenţei politice din Rusia, în special după ce protestele opoziţiei au dus la înlăturarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Ianukovici cu peste un an în urmă, susţine Moscow Times.
Deoarece majoritatea mass mediei ruseşti este controlată de stat, liderii opoziţiei ruse au apelat deseori la mass media socială pentru a-şi exprima opiniile şi pentru a organiza mitinguri şi proteste.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.