Putin pune tunul pe "agenturile străine". A promulgat legea împotriva ONG-urilor "indeziderabile"

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege care permite autorităţilor ruse să închidă organizaţiile non-guvernamentale internaţionale pe motive de securitate naţională. Criticii Kremlinului acuză că noua lege face parte dintr-o represiune draconică în curs de desfăşurare menită să stoarcă şi mai mult viaţa din societatea civilă şi din firava disidenţă rusă.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
24.05.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, sâmbătă, o lege care permite autorităţilor ruse să închidă organizaţiile non-guvernamentale internaţionale pe motive de securitate naţională. Criticii Kremlinului acuză că noua lege face parte dintr-o campanie de represiune draconică în curs de desfăşurare menită să reducă la tăcere societatea civilă şi disidenţa rusă.

Potrivit BBC, legea le permite procurorilor să declare o organizaţie "indezirabilă" pentru stat dacă reprezintă o posibilă ameninţare pentru securitatea naţională a Rusiei. Mai mult, persoane care lucrează pentru ONG-urile respective s-ar putea confrunta cu pedepse de până la şase ani de închisoare.

Deşi agenţia de ştiri Interfax susţine că măsura se va aplica organizaţiilor considerate o ameninţare pentru "ordinea constituţională, capacitatea defensivă şi securitatea Rusiei", definiţia termenului "indezirabil" lasă însă loc la interpretări.

În timp ce susţinătorii noii legii pretind că o astfel de prevedere este esenţială pentru a preveni un amestec străin în Rusia, pe fondul tensiunilor din Ucraina, guvernele occidentale şi ONG-urile şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la implicaţiile noului act normativ care interzice organizaţiile neguvernamentale "nedorite".

"Suntem îngrijoraţi că această nouă lege va restricţiona şi mai mult activitatea societăţii civile în Rusia. Este un alt exemplu al escaladării represiunii declanşate de guvernul rus împotriva vocilor independente şi un pas intenţionat către izolarea poporului rus de restul lumii", a declarat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt adjunct pentru Departamentul de Stat al SUA, Marie Harf.

La rândul său, ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, a afirmat că legea reprezintă "un alt exemplu de hărţuire a ONG-urilor şi a celor care lucrează cu ele în Rusia".

Amnesty Internaţional este de părere că măsura este parte a unei "represiunii draconice în curs de desfăşurare care reduce la tăcere societatea civilă", în timp ce Human Rights Watch a avertizat că cetăţenii ruşi vor fi cei mai afectaţi.

"Suntem adesea întrebaţi - este acest proiect de lege îndreptat împotriva grupurilor pentru drepturile internaţionale, cum este al vostru? Dar, de fapt, nu există îndoială că obiectivele sale principale sunt activiştii ruşi şi organizaţiile independente din Rusia" a declarat Hugh Williamson, directorul pentru Europa şi Asia Centrală Director din cadrul Human Rights Watch.

Publicaţia Deutsche Welle susţine că legile adoptate în ultimii ani de Kremlin au condus la o presiune sporită asupra ONG-urilor din Rusia, în special asupra celor care primesc finanţare externă. Activiştii se tem că oficialii ar putea folosi noua lege pentru a lovi în grupurile internaţionale şi în cetăţenii care lucrează cu ei.

Legea este parte a unei campanii a Kremlinului de a înăbuşi disidenţa care s-a intensificat de când Putin şi-a început cel de-al treilea mandat de preşedinte în 2012. Preşedintele rus a susţinut în mod repetat că Statele Unite instigă disidenţa din Rusia, aceste acuzaţii intensificându-se semnificativ odată cu escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor