Unitate pro-occidentală copleşitoare în Parlamentul de la Kiev

Blocul Poroşenko, partidul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, şi Frontul Popular, partidul premierului Arseni Iaţeniuk, au format, joi noapte, o alianţă guvernamentală zdrobitoare în Parlamentul de la Kiev alături de partidul Samapomici, Partidul Radical şi Partidul Batkivscina, anunţă deputatul ucrainean Viktoria Siumar.

”Acordul a fost parafat la ora 2.00 (2.00, ora României), prezentarea lui va avea loc vineri, la ora 12.30, cu ocazia aniversarii protestelor din Piaţa Independenţei (Maidan) de la Kiev. Acesta este un compromis acceptat de toate părţile", a declarat deputata Viktoria Siumar.

Ucraina sărbătoreşte, vineri, împlinirea unui an de la începerea protestelor împotriva guvernului pro-rus condus de Viktor Ianukovici, care au schimbat orientarea politică a ţării.

În acest context, formarea unei coaliţii pro-occidentale din cinci partide, în condiţiile în care în Parlamentul ucrainean au intrat doar şase partide, reprezintă un eveniment cu o încărcătură simbolică uriaşă pentru ţară.

”Am parafat acordul de coaliţie. El a fost semnat de toate formaţiunile proeuropene din Parlament”, a afirmat reprezentantul partidului Samapomici, Oksana Siroed.

Pe fondul stabilităţii politice aduse de alegerile parlamentare de pe 26 octombrie, deputatul ucrainean Egor Sobolev a subliniat că liderii celor cinci partide au convenit că ”intrarea în NATO este unul dintre scopurile principale ale Ucrainei”.

În urma alegerilor parlamentare din 26 octombrie, în parlamentul ucrainean sunt reprezentate şase partide, Blocul Poroşenko şi Frontul Popular având împreună o prezenţă de peste 50% în Rada Supremă.

Pe lângă relansarea procesului de aderare la NATO, noul parlament a anunţat că va începe să adopte reforme radicale menite să scoată Ucraina din criza economică accentuată de confruntarea cu Rusia, să lupte împotriva corupţiei şi să continue parcursul pro-european, stabilizat în urma parafării Acordului de Asocierea cu Uniunea Europeană.