Bombardiere ruseşti zboară în jurul insulei americane Guam

Două bombardiere strategice ruseşti au zburat în jurul insulei americane Guam săptămâna trecută, oficialii americani ai apărării susţinând că acest incident face parte dintr-o serie de provocări militare ale Moscovei.
Bombardier rus Tu-95 Bear H. (youtube.)
Andrei Popescu
21.11.2014

Două bombardiere strategice ruseşti au zburat în jurul insulei americane Guam săptămâna trecută, oficialii americani ai apărării susţinând că acest incident face parte dintr-o serie de provocări militare ale Moscovei.

Bombardierele au fost identificate de sistemele de apărare aeriană. Astfel, avioanele de luptă Tu-95 Bear H, capabile să folosească arme nucleare, au zburat în jurul avanpostului militar strategic în cursul zilei de vineri în mijlocul unor tensiuni adâncite cu Moscova în privinţa noilor comasări de forţe ruse în estul Ucrainei şi la graniţa ruso-ucraineană.

“Comanda americană din Pacific poate confirma că cele două avioane au înconjurat Guamul în 13 noiembrie”, a declarat un oficial al armatei americane. “Avioanele au zburat în siguranţă în spaţiul internaţional şi în conformitate cu normele internaţionale. Prin urmare, decizia a fost aceea de a nu le intercepta.”

Zborurile de vineri reprezintă cel de-al doilea incident în ultimii doi ani în care Rusia a desfăşurat în jurul insulei misiuni neobişnuite cu bombardiere de rază lungă. Două avioane Tu-95 au înconjurat insula în 12 februarie 2013 şi au fost interceptate de avioane de luptă F-15.

Actuala operaţiune aeriană rusească în jurul insulei, localizată la 6.430 km vest de Hawaii, a coincis cu summitul G20 din Brisbane, Australia şi are loc în contextul noilor tensiuni cu Rusia în privinţa Ucrainei.

Zborurile au avut loc la o zi după ce preşedintele american Barack Obama a sosit în Brisbane pentru summit şi unde s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin.

Obama a declarat reporterilor duminică că a discutat cu Putin în privinţa Ucrainei şi a cerut liderului rus să rezolve chestiunea.

De asemenea, zborurile au avut loc după ce Moscova a anunţat planuri pentru desfăşurarea unor operaţiuni cu bombardiere strategice de rază lungă deasupra Golfului Mexicului şi în Caraibe. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat în 12 noiembrie că “trebuie să ne menţinem prezenţa militară în vestul Atlanticului şi estul Pacificului, precum şi în Caraibe şi Golful Mexicului”, adăugând că trimiterea bombardierelor face parte dintr-un exerciţiu militar.

Şoigu a mai declarat că zborurile “sunt legate de situaţia din Ucraina, ţinând cont de manifestarea unor inclinaţii anti-Rusia din partea NATO şi de creşterea prezenţei militare străine în imediata apropiere a graniţelor noastre.”

Insula Guam este cel mai important avanpost al armatei americane în Asia Pacific şi o bază cheie pentru noul concept al Pentagonului “Air Sea Battle”, care impune o coordonare mai eficientă şi mai apropiată între forţele aeriene şi navale pentru a contracara acţiunile Chinei.

Forţele aeriene americane trimit deseori bombardiere B-52 şi B-2 în Guam iar drona Global Hawk de rază lungă este de asemenea operată de pe insulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor