Scandalul luxleaks: Premierul Luxemburgului se declară împotriva armonizării fiscale în UE

Premierul luxemburghez Xavier Bettel se declară împotriva unei armonizări fiscale în cadrul UE, apreciind că fiscalitatea trebuie să rămână în responsabilitatea statelor, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul belgian L'Echo, relatează AFP.
Premierul luxemburghez Xavier Bettel. (youtube.com)
Epoch Times România
19.11.2014

Premierul luxemburghez Xavier Bettel se declară împotriva unei armonizări fiscale în cadrul UE, apreciind că fiscalitatea trebuie să rămână în responsabilitatea statelor, într-un interviu publicat miercuri de cotidianul belgian L'Echo, relatează AFP.

În plin scandal luxleaks provocat de dezvăluirile privind un sistem de evaziune fiscală pentru multinaţionale prin intermediul acordurilor cu Luxemburgul, Xavier Bettel, prim-ministru liberal al Marelui Ducat din decembrie 2013, contraatacă.

El apără dreptul de a aplica politici fiscale directe şi indirecte în Europa, într-un moment în care Comisia Europeană, condusă de predecesorul său Jean-Claude Juncker, a promis să relanseze proiectul unei armonizări a bazei de impozitare a companiilor pentru a lupta împotriva dumpingului fiscal.

'Nu voi merge cu Luxemburgul către o fiscalitate care este mai ridicată decât în prezent. Nu sunt de acord că toată lumea din interiorul UE trebuie să se îndrepte către o fiscalitate unică şi aceleaşi cote de impozitare. Este o competenţă care este de resortul statelor membre', a afirmat Bettel.

'Dezbaterea nu este de a acorda aceleaşi condiţii fiscale tuturor, ci de a şti cine ce face', a mai spus el.

Bettel apară şi sistemul de 'tax ruling' practicat de ţara sa, reamintind că 22 de state europene au recurs la el, şi estimează chiar că este necesar să fie mărită echipa care se ocupă de acest lucru în cadrul administraţiei fiscale luxemburgheze, din cauza 'volumului de muncă' ridicat.

Aşa-numitul 'tax ruling' permite unei companii să solicite în avans informaţii asupra modului în care situaţia sa fiscală va fi tratată într-o ţară şi este utilizat de multinaţionale pentru a realiza optimizarea fiscală, repartizând într-un mod avantajos costurile şi profiturile între diferite ţări.

Într-un interviu acordat cotidianului economic Leş Echos şi publicat tot miercuri, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, promite că o directivă europeană privind schimbul de informaţii în materie va fi gata 'la începutul lui 2015'.

G20 a făcut apel duminică, în comunicatul său final, la încheierea luptei împotriva optimizării fiscale în 2015 şi să se ajungă la 'transparenţă' asupra unor astfel de 'practici nefaste'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor