UniCredit elimină 14.000 locuri de muncă şi cere ajutorul investitorilor pentru a supravieţui
alte articole
Creditorul lansează cea mai mare emisiune de acţiuni a Italiei, cu speranţa că va adăuga 13 miliarde de euro pe bilanţul său, în condiţiile în care criza bancară a ţării ajunge la un punct de fierbere.
UniCredit a pierdut peste jumătate din valoarea sa de piaţă în acest an, în mijlocul temerilor legate de împrumuturile neperformante şi de profitabilitate.
Este pentru a patra oară când banca a cerut investitorilor mai mulţi bani, de la începutul crizei financiare.
Acum, creditorul este pe cale să îşi piardă 10% din personal până în 2019, adică 14.000 de locuri, şi la începutul anului următor va recurge la un plan ambiţios pentru a strânge numerar.
Banii vor fi folosiţi pentru a înlătura masa împrumuturilor neperformante din bilanţul contabil al celei de-a treia bănci a Italiei - în valoare de aproximativ 17,7 miliarde de euro.
Măsura are loc în condiţiile în care banca Monte dei Paschi di Siena se află în pragul unei prăbuşiri totale după ce a eşuat să strângă investiţii în numerar printr-un plan de salvare similar.
Dar importanţa sistemică a UniCredit implică faptul că un eşec va atrage după sine o ameninţare puternică la adresa sistemului bancar european.
Discutând despre planurile de susţinere a băncii, directorul executiv al UniCredit, Jean Pierre Mustie, a declarat: “Luăm măsuri decisive”.
Italia a fost aruncată în criză politică după demisia premierului Matteo Renzi, iar acum investitorii sunt mult mai prudenţi în privinţa riscurilor pe care şi le asumă, într-o economie lovită de criză, având în vedere că băncile acesteia au înregistrat căderi masive la bursă anul acesta.
Totuşi, UniCredit a încercat să liniştească investitorii că planul său radical şi eliminarea celor 14.000 de locuri de muncă înseamnă că instituţia va fi capabilă să plătească dividente până în 2019. Acţiunile băncii au crescut cu aproximativ 2% după anunţul făcut de UniCredit.