Deutsche Bank acuzată de Italia de manipularea pieţei şi crearea de conturi false

Problemele se ţin lanţ pentru Deutsche Bank. De această dată, Italia a acuzat creditorul german de manipularea pieţei şi falsificarea de conturi bancare. Noua mişcarea din partea Romei va genera şi mai multă neîncredere în rândul investitorilor şi în sectorul bancar.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
04.10.2016

La o zi după ce acţiunile Deutsche Bank au crescut puţin de la cel mai scăzut nivel înregistrat până acum de creditorul german – creştere ce a avut loc după un raport fals care a susţinut că Departamentul american al Justiţiei (DOJ) va reduce amenda acordată gigantului bancar german de la 14 miliarde la mai puţin de 6 miliarde de dolari (o mişcare ce nu a fost confirmată nici de DOJ şi nici de Deutsche Bank din motive evidente) - Bloomberg a raportat că şase foşti şi actuali manageri ai băncii germane, inclusiv Michele Faissola, Michele Foresti şi Ivor Dünbar, au fost acuzaţi în Milano de complotare la falsificarea conturilor celei de-a treia bănci a Italiei, Monte Paschi (ea însăşi fiind atât de insolventă încât în prezent se chinuie să finalizeze un bailout în sectorul privat) şi de manipularea pieţei. Doi foşti directori la Nomura Holdings Inc. şi cinci directori de la Banca Monte dei Paschi di Siena au fost de asemenea acuzaţi.

Situaţia apare în contextul relaţiilor aprinse dintre Italia şi Germania. Italia a făcut presiuni pentru a obţine permisiunea Berlinului pentru un bailout de stat în cazul băncilor sale insolvente, dar s-a lovit de rezistenţa puternică a Germaniei. Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schaeuble, au cerut în schimb un pachet de salvare de tip bail-in.

Uniunea Europeană are un concept numit “bail-in”, care se vrea a fi o “salvare cu resurse interne” a băncilor, adică una care ia la mână pasivele din ograda băncilor cu probleme şi decide ce se mai plăteşte şi ce nu, şi cum se vor compensa obligaţiile faţă de cei cărora banca în cauză nu le mai poate da înapoi banii sau investiţia. Primii care trebuie să susţină băncile problematice trebuie să fie acţionarii, apoi creditorii şi apoi deponenţii de risc, şi abia la final statul (sau mai bine zis, banul public). Acest lucru a fost impus de UE Ciprului, unde depozitele mai mari de 100.000 de euro au fost confiscate pentru a acoperi datoriile băncilor cipriote. Cea mai mare parte a banilor confiscaţi nu au fost returnaţi.

Acuzaţiile formulate de Italia culminează o investigaţie de trei ani desfăşurată de procurori şi care a arătat că Monte Paschi a folosit tranzacţii pentru a-şi ascunde pierderile, ducând la o prezentare falsă a conturilor sale în perioada 2008-2012. Tranzacţiile au ieşit la iveală în ianuarie 2013, când Bloomberg News a declarat că Monte Paschi a folosit instrumente derivate pentru a-şi ascunde pierderile.

După cum a declarat BBG, acuzaţiile reprezintă o nouă lovitură pentru Deutsche Bank, care urmăreşte să liniştească investitorii şi clienţii că va fi capabilă să facă faţă penalităţilor americane impuse pentru vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) în timpul crizei financiare din 2008. De asemenea, penalităţile au fost acordate şi pentru tranzacţiile băncii cu anumiţi clienţi ruşi.

În ceea ce pare a fi un alt caz similar cu Wells Fargo şi la doar câteva săptămâni după ce procurorii din Milano au suspendat o anchetă împotriva fostului preşedinte şi director general al Monte Paschi pentru presupusa manipulare a pieţei şi contabilitate falsă, un judecător a aprobat o cererea din a procurilor din Milano pentru a judeca bancherii pentru acuzaţii ce implică două tranzacţii separate cu instrumente derivate aranjate de Nomura şi Deutsche Bank, a declarat un avocat implicat în acest caz şi care s-a aflat sâmbătă în sala de tribunal în momentul în care a fost anunţată decizia.

Faissola de la Deutsche Bank, ale cărei atribuţii au inclus monitorizarea ratelor şi a bunurilor de larg consum, a fost pus în fruntea diviziei pentru active combinate şi de administrare a averilor în 2012, când Anshu Jain şi Juergen Fitschen au preluat funcţiile de directori generali ai băncii cu sediul în Frankfurt. În octombrie 2015, Deutsche Bank a declarat că Faissola va părăsi banca după o perioadă de tranziţie, iar John Cryan i-a înlocuit pe Jain şi Fitschen în poziţia de director general.

La fel de important este faptul că băncile sunt de asemenea numite ca inculpaţi în actul de acuzare, în condiţiile în care legea italiană prevede răspunderea directă a persoanelor juridice în cazul anumitor infracţiuni comise de reprezentanţii lor. Ceea ce înseamnă că viitorul Deutsche Bank se va confrunta cu mai multe taxe legale, amenzi şi înţelegeri.

Un proces este programat pentru data de 15 decembrie 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor