Salvarea băncii italiene, Monte dei Paschi, devine “întunecată” şi “complicată”.

Banca italiană Monte dei Paschi continuă să aibă probleme serioase. Analiştii consideră că salvarea celui mai vechi creditor al lumii devine tot mai complicată.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
05.10.2016

Acţiunile Monte dei Paschi di Siena (MPS), cea mai veche bancă a lumii, au fost tranzacţionate săptămâna aceasta la 0,18 euro bucata. Lucrurile s-au înrăutăţit atât de mult încât Consob, agenţia Italiei pentru reglementarea pieţei financiare, a prelungit termenul limită al interdicţiei sale pentru short-area de acţiuni a MPS. Restricţiile au fost introduse, iniţial, pe 7 iulie, la scurt timp după ce acţiunile băncii au înregistrat o pierdere de 20% într-o singură zi.

De atunci, acţiunile Monte au mai înregistrat o pierdere suplimentară de 45%.

Continuă să se amplifice îndoielile asupra şanselor de succes al celui mai recent program de salvare a băncii, cel de-al treilea de la începerea crizei financiare. “Situaţia s-a complicat tot mai mult”, susţine Il Corriere della Sera, unul dintre cele mai influente ziare ale Italiei, adăugând că, situaţia este, de asemenea, destul de “întunecată”.

Cuvântul “întunecat” este o alegere interesantă, în special ţinând cont de faptul că cea mai recentă tentativă disperată a băncii italiene de a se salva fără o intervenţie directă a statului este condusă de cea mai coruptă instituţie financiară americană – cel puţin conform Forbes – şi anume JP Morgan Chase & Co.

Recent, sediul principal al MPS, situat într-o fortăreaţă antică recondiţionată, a fost transformat într-o scenă a unor infracţiuni după ce un tribunal din Milano a ordonat creditorilor MPS - Nomura şi Deutsche Bank - să apară în faţa unui tribunal pentru o serie de presupuse infracţiuni financiare, despre care Banca Italiei, sub tutelajul lui Mario Draghi, care a ştiut, dar a ales să nu facă nimic.

Tribunalul din Milano a inculpat de asemenea, 13 foşti şi actuali manageri ai celor trei bănci în acest caz, iar procurorii acuză că aceştia au folosit tranzacţii cu derivate complexe pentru a ascunde pierderile înregistrate de MPS, în aproximativ acelaşi mod în care Goldman Sachs a ajutat guvernul elen să îşi ascundă muntele de datorii folosind "instrumente" derivate atât de complexe încât nu puteau fi bine înţelese.

Interesant, MPS a a avut, de asemenea, un contract pentru derivate cu JP Morgan Chase – tranzacţia din 2006 “Nota Italia” – deşi nu a ieşit la suprafaţă nimic acuzator.

Asemenea cazului Greciei, ascunderea inteligentă a datoriilor MPS a avut consecinţe explozive, în special în combinaţie cu împrumuturile neperformante ale băncii - în valoare de peste 40 miliarde de euro.

Lucrurile s-au agravat atât de mult încât ministrul italian al economiei, Pier Carlo Padoan, a convocat, luni, o întâlnire de urgenţă cu uşile închise alături de personaje importante din sectorul bancar italian, inclusiv guvernatorul Băncii Italiei, Vincenzo Visco.

Mai prost este că discuţia nu s-a concentrat doar pe viitorul Monte dei Paschi, ci şi pe cazurile altor bănci italiene mai mici, care au probleme, precum Marche, Etruria, Carife şi CariChieti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor