Salvarea băncii italiene, Monte dei Paschi, devine “întunecată” şi “complicată”.
alte articole
Acţiunile Monte dei Paschi di Siena (MPS), cea mai veche bancă a lumii, au fost tranzacţionate săptămâna aceasta la 0,18 euro bucata. Lucrurile s-au înrăutăţit atât de mult încât Consob, agenţia Italiei pentru reglementarea pieţei financiare, a prelungit termenul limită al interdicţiei sale pentru short-area de acţiuni a MPS. Restricţiile au fost introduse, iniţial, pe 7 iulie, la scurt timp după ce acţiunile băncii au înregistrat o pierdere de 20% într-o singură zi.
De atunci, acţiunile Monte au mai înregistrat o pierdere suplimentară de 45%.
Continuă să se amplifice îndoielile asupra şanselor de succes al celui mai recent program de salvare a băncii, cel de-al treilea de la începerea crizei financiare. “Situaţia s-a complicat tot mai mult”, susţine Il Corriere della Sera, unul dintre cele mai influente ziare ale Italiei, adăugând că, situaţia este, de asemenea, destul de “întunecată”.
Cuvântul “întunecat” este o alegere interesantă, în special ţinând cont de faptul că cea mai recentă tentativă disperată a băncii italiene de a se salva fără o intervenţie directă a statului este condusă de cea mai coruptă instituţie financiară americană – cel puţin conform Forbes – şi anume JP Morgan Chase & Co.
Recent, sediul principal al MPS, situat într-o fortăreaţă antică recondiţionată, a fost transformat într-o scenă a unor infracţiuni după ce un tribunal din Milano a ordonat creditorilor MPS - Nomura şi Deutsche Bank - să apară în faţa unui tribunal pentru o serie de presupuse infracţiuni financiare, despre care Banca Italiei, sub tutelajul lui Mario Draghi, care a ştiut, dar a ales să nu facă nimic.
Tribunalul din Milano a inculpat de asemenea, 13 foşti şi actuali manageri ai celor trei bănci în acest caz, iar procurorii acuză că aceştia au folosit tranzacţii cu derivate complexe pentru a ascunde pierderile înregistrate de MPS, în aproximativ acelaşi mod în care Goldman Sachs a ajutat guvernul elen să îşi ascundă muntele de datorii folosind "instrumente" derivate atât de complexe încât nu puteau fi bine înţelese.
Interesant, MPS a a avut, de asemenea, un contract pentru derivate cu JP Morgan Chase – tranzacţia din 2006 “Nota Italia” – deşi nu a ieşit la suprafaţă nimic acuzator.
Asemenea cazului Greciei, ascunderea inteligentă a datoriilor MPS a avut consecinţe explozive, în special în combinaţie cu împrumuturile neperformante ale băncii - în valoare de peste 40 miliarde de euro.
Lucrurile s-au agravat atât de mult încât ministrul italian al economiei, Pier Carlo Padoan, a convocat, luni, o întâlnire de urgenţă cu uşile închise alături de personaje importante din sectorul bancar italian, inclusiv guvernatorul Băncii Italiei, Vincenzo Visco.
Mai prost este că discuţia nu s-a concentrat doar pe viitorul Monte dei Paschi, ci şi pe cazurile altor bănci italiene mai mici, care au probleme, precum Marche, Etruria, Carife şi CariChieti.