Ungureanu, despre clasificarea contractului cu Chevron: Nu înseamnă că ar exista ceva de natură ocultă
alte articole
Clasificarea contractului încheiat cu Chevron a fost făcută conform Legii petrolului din 2004, a explicat joi, la RRA, premierul Ungureanu, precizând că acest tip de contracte „nu se clasifică întrucât ar exista o chestiune de natura cea mai cenuşie sau mai ocultă posibilă”.
Clasificarea contractului încheiat cu Chevron a fost făcută conform Legii petrolului din 2004, a explicat joi, la RRA, premierul Ungurenau, precizând că acest tip de contracte „nu se clasifică întrucât ar exista o chestiune de natura cea mai cenuşie sau mai ocultă posibilă”.
„Aceste acorduri se clasifică printr-o lege, care este legea petrolului din 2004. În condiţiile în care există intenţia declasificării, lucrurile acestea sunt tratate ca în interiorul unui contract comercial. (Dacă, n.r.) există voinţa de ambele părţi pentru a declasifica acordul, foarte bine, poate fi declasificat. Nu există voinţa nici uneia dintre părţi sau a uneia dintre părţi nu poate fi declasificat”, a declarat primul ministru.
„Clasificarea se face pe o prezumţie de protecţie a propriei investiţii. Nu se clasifică întrucât ar exista o chestiune de natura cea mai cenuşie sau mai ocultă posibilă”, a adăugat Mihai Răzvan Ungureanu. În context, primul ministru a explicat că „este un acord care confidenţializează felul în care este distribuit zăcământul în diferite adâncimi, zone (...) felul în care poate fi exploatat, tipul de tehnologie pe care poate să îl folosească, modul în care pot să îşi facă calculele de preţ”. Potrivit acestuia, „confidenţialitatea este în acest caz un produs al înţelegerii valorii economice” a investiţiei.